Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(47 votes, average 3.40 out of 5)
Autor Boško   
{multithumb}

Renault Clio 1.2 16v

Osnovni podaci
Godište: 2006
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 55kw/75ks
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Community
Dimenzija felgi: 175/65 R 14 82 T
Koliko dugo je vožen: 10 mjeseci (od vlastitog polaganja vozačke dozvole)
Broj prijeđenih km: 39500
mt_gallery:Renault Clio 1.2 TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Auto je kupljen u ožujku 2006. kod ovlaštenog distributera, nov. Osim više nego prihvatljive cijene (69.900kn, akcijska ponuda), ponuđeni Clio je zračio udobnošću, solidnom prostranošću za mali auto, lijepim dizajnom te dobrom opremom za akcijski primjerak. Prodavač se uistinu potrudio oko kvalitetnog predstavljanja mnogih Renaultovih prednosti i ponekih mana te je ubrzo postignut dogovor.
Osim Clia, u planu su bili još Ford Fiesta, Mitsubishi Colt i Opel Corsa. Fiesta je otpala zbog slabe opremljenosti, Colt radi previsoke cijene, a Corsa zbog lošije udobnosti.

Korištenje, praktičnost

Trebam naglasiti da auto vozim od kraja listopada 2009. kad sam položio vozački ispit. Dakle nemam neko veliko iskustvo kao vozač...međutim, u ova četiri mjeseca sam odvozio više kilometara nego li mnogi "friški" vozači koji često, nakon položenog vozačkog ispita, odgađaju vožnju iz raznoraznih razloga, te se opet moraju iznova učiti.

U ovih nekoliko mjeseci sam uočio da je Clio pravi mali zmaj, s mekšim, ali ne premekanim ovjesom koji ga čini dovoljno udobnim za gradsko "điranje", a opet sasvim pristojnim prijevoznim sredstvom za duža putovanja. Više je nego prostran za auto niže klase, solidne preglednosti i prtljažnika koji nije golem, ali je zato praktičan (255l). Oprema je također zadovoljavajuća, s malom zamjerkom zbog neosvjetljenog suvozačevog pretinca.

Što se motora tiče, manjak snage se jedino može osjetiti na autocesti, no isključivo onda kad se pređe granica od 130 km/h. Niti to vas neće spriječiti da do Splita dođete za 1h i 15ak min., bez forsiranja. Na otvorenoj cesti se ponaša u skladu s mogućnostima malo potenciranog motora...samo bi izrazito sportsko nastrojeni vozači imali nešto za prigovoriti. Ubrzanje je sasvim pristojno, potpomognuto malo jačim motorom, pa je start često bolji od mnogih primjeraka više klase.

Clio je okretan i živahan, lako se vozi, te bih ga preporučio nekome tko je tek položio vozački ispit. Mala i jednostavna dopuna škole vožnje.

Također bih volio naglasiti kako se auto izrazito lako parkira i kako ne treba strepiti za parkirnim mjestom jednom kad se ode u grad. Iskoristi svaki prazni prostor.

Troškovi

Potrošnja je još jedan adut Clia koji, usprkos malo jačem motoru, ne posjećuje često benzinske crpke. Neki okvirni izračun potrošnje dolazi do brojke od 6,5-7l/100km. Dakle odstupanja od tvorničkih podataka ne prelaze neku zabrinjavajuću granicu, nerealno je očekivati da će se tvornički podaci poklapati sa svakodnevicom.

Na redovnom servisu je bio nekoliko puta, samo jednom radi naizgled većeg kvara (2008.), koji se na kraju nije pokazao takvim jer se autom upravljalo bez ikakvih problema. Stručnjaci su se na kraju složili da je elektronika ukazivala na problem kojeg zapravo nije bilo. Eto, jedna zamjerka elektronici i zbunjenim mehaničarima odnosno autoelektričarima.
Na autu je nadalje zamijenjeno prednje desno staklo zbog vandalskog čina i popravljen je prednji branik nakon zadobivenog udarca na parkiralištu (2008.).

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Clio je pravi pogodak za manji novčani iznos.

Unutrašnji materijali nisu dosad pokazali znakove istrošenosti, plastika je finije izrade te je u odnosu na druge modele iste klase bolje kvalitete.

Auto i dalje dobro upija neravnine, ne osjeća se ni škripa niti drugi neugodni zvukovi.


Manji kvarovi: Zamjena žarulje na prednjem desnom svjetlu.
Zamjena žarulje na prednjem lijevom svjetlu.
Zamjena prednjeg desnog stakla.
Popravak branika s lijeve strane.


Veći kvarovi: Krivo ukazivanje elektronike na kvar.
Sredinom ožujka 2010., nakon punjenja goriva na Ininoj crpki, počinje svijetliti lampica koja ukazuje na prisutnost vode u gorivu. Vozilo povremeno ima problema s nedostatkom snage odnosno ne može voziti brže od 90km/h.
Novim dolijevanjem goriva na gotovo prazan spremnik (na OMV crpki) lampica se sama od sebe gasi i problemi sa manjkom snage nestaju.

Čovjek stvarno pomisli kakav to izmet prodaju pod gorivo visoke kvalitete.

U kolovozu 2010. zamjena akumulatora.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Ne.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Citroen C3 (novi model)

Zaključak

Pozitivno: Udobnost, potrošnja, vozne osobine, cijena pri kupnji, troškovi održavanja

Negativno: Tvrđi mjenjač dužeg hoda, elektronika, manjak prostora za više osobe na stražnoj klupi

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: