Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(40 votes, average 3.25 out of 5)
Autor Srdjan   
{multithumb}

Fiat Stilo Active 3V JTD 115

Osnovni podaci
Godište: 2002.
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 116 KS
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Active
Dimenzija felgi: 195/65 R15
Koliko dugo je vožen: 2 mjeseca
Broj prijeđenih km: 130.000
mt_gallery:Fiat Stilo TEST - Veliki potencijal, mnogo problema
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Automobil je bio u mom posjedu oko 2 mjeseca, tokom januara i februara ove godine. S obzirom da imam odlična iskustva s prethodnikom modela Stilo (Fiat Brava 80 16v SX), nadao sam se da će Stilo, kao i uobičajeno za italijanske automobile, pružiti mnogo muzike za malo para. Za otprilike 4100 eura, dobije se moderan i atraktivan kompakt, pogonjen hvaljenim JTD agregatom, sa klimom i mnogo sitne elektronike, koja vožnju čini ugodnom. Moje oduševljenje je bilo tim veće što je svaki uređaj u automobilu radio besprijekorno, počevši od manuelnog klima uređaja, do radio kasetofona ili putnog računara. Da, oprema nije vrhunska, jer se radi o Active baznom modelu Stila, ali je imao sve to je potrebno: ABS, 4 airbaga, ASR, klima uređaj, radio FIAT kasetofon, servo volan, alarm i centralnu bravu, putni računar, itd. Dakle, s obzirom da je to osnovni paket opreme, impresivan popis, ako se uporedi sa nekim, prvenstveno, njemačkim rivalima u klasi.

Motor pod poklopcem je bio 1.9 JTD, u verziji sa 116 KS, dakle sredina između modela sa 80 KS i 16v JTD sa 140 KS.

Korištenje, praktičnost

Motor radi malo bučnije nego, na primjer, Renaultov dCi ili Peugeotov HDi, ali to se primijeti tek u gradskoj vožnji, dok se izlaskom na otvorenu cestu gubi svaki osjećaj dizelskih vibracija. Doduše, izraženija je buka u gradu, nego vibracije, mada sam tu malo i subjektivan, jer mi je lični ukus ipak bliže benzinskim motorima. Lijep ugođaj pruža zvuk turbine, pri oštrijem ubrzavanju. Tokom eksploatacije, motor nije stvarao nikakve probleme, mada treba obratiti pažnju pri kupovini na stanje turbine, zamajca i MAF senzora (protoka vazduha). To su slabe tačke, inače veoma kvalitetnog i pouzdanog agregata. Ubrzanja su silovita, ali se mora preći preko turbo rupe do nekih 1500 obrtaja u minutu, što ponekad može biti iritatno u gradskoj stani-kreni vožnji, jer premalo gasa može napraviti zadršku, koju nikako ne želite u uslovima gradske vožnje. Ako se, pak, krene malo oštrije, 255 Nm obrtnog momenta itekako zna da povuče. Utisak je da je ovaj motor mnogo bolji u vožnji na otvorenoj cesti. U gradu je jednostavno prejak. Mjenjač na ovom modelu je bio 5-brzinski i veoma je precizan i čvrst, vrlo netipično za FIAT. U preticanjima, ogroman obrtni moment daje neiscprne rezerve snage sve do 120-130 km/h, tako da se svaka vožnja u okviru zakonskih limita čini lakim zadatkom za moćni JTD. Iako je ubrzanje do 100 km/h od 10,3 sek. veoma dobro, više do izražaja dolaze međuubrzanja - u 3. stepenu prenosa, na mokroj podlozi, motor je sposoban za zavrti prednje točkove u prazno, ili da aktivira ASR, kojim je ovaj model bio opremljen.

Ovjes je prilično tvrdo podešen, mada nešto udobnije nego, npr. Alfa 147, ali zato je veoma precizan kroz zavoje. Nisam siguran da li se ovo odnosi i na verziju sa 5 vrata, ali u ovom slučaju izuzetno dobro, bliže sportskoj nego udobnoj vožnji. Ovjes prati električni servo volan, sa CITY funkcijom do 70 km/h, kad se ona automatski gasi. Volan ne pruža mnogo povratnih informacija, ali je u gradskoj vožnji fenomenalan, jer CITY mod omogućava izuzetno lagana parkiranja i provlačenje kroz gradsku gužvu.

Unutrašnjost oduševljava prostranošću, koja je daleko iznad Golfa 4 ili Ford Focusa, ali tu ću se sa pohvalama zaustaviti. Sve ostalo, vezano za interijer, je manje ili veće razočarenje. Ogromna, ali zaista razočaravajuća stavka su prednja sjedišta, koja su neudobna, bez obzira na koji način ih podesili. Imaju veoma lošu potporu u leđima, a o bočnoj potpori nema potrebe ni pričati, jer ne postoji. Poslije sam čuo da su ova sjedišta ugrađivana samo u Active (bazni) paket opreme, a da su u Dynamic i ostalim paketima, mnogo bolja. Volan je čudno dizajniran - izgledom je lijep, ali je poklopac airbaga i ujedno taster za sirenu, nezgrapno postavljen, tako da se često dešavalo da na parkingu, okrećući volan, sirenom "pozdravim" neznance na cesti. Takođe, razočarali su me i instrumenti, obojeni noću u narandžasto-žutu boju - djeluju zastarjelo, posebno ako se uporede sa prelijepim Alfinim satovima, ili Golfovim plavetnilom. Jednostavno, očekivao sam bolje od automobila koji se "razbacuje" elektronskim pomagalima i opremom. Čak su i zeleni satovi iz FIAT Brave, po mom mišljenju, ljepše osvijetljeni noću.

Troškovi

Potrošnja JTD motora je zaista impresivna. Na otvorenoj cesti, umjerenom vožnjom od 80-90 km/h, moguće je preći 100 km sa ne više od 4,5 litara eurodizela. Gradska vožnja, u najgorim zimskim uslovima, kad se ASR lampica nije gasila, kretala se oko 8 litara dizela. Prosjek na cijeli rezervoar se svede na nekih 5-6 litara dizela, zavisno od uslova vožnje, što je veoma dobro za automobil koji može da razvije 190 km/h i pruži silovita ubrzanja.

Problem može predstavljati upravo snaga motora. Naime, motor razvija tačno 85 kW, što se po tarifama osiguranja u BiH (nisam siguran za HR) oporezuje za nekih 20 % više. Jedan kW manje bi značio i niže troškove registracije, što stavlja u prednost, npr. Golf TDI sa 81 kW.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

S obzirom na 130.000 km pređenih po italijanskim "shvatanjima" vožnje, automobil je bio u veoma dobrom stanju. Jedina ishabanost se mogla vidjeti na ručici mjenjača, ali samo estetski, jer je mjenjač i dalje bio čvrst i precizan. Doduše, pri određenom broju obrtaja (oko 1800), armatura je stvarala čudan zvuk, vjerovatno koji je postojao i kad je Stilo bio nov.

Izrada, generalno, daje bolji utisak nego prethodnik, ali je plastika u unutrašnjosti daleko od njemačkih standarda kvaliteta. Radio je očajan. Bez obzira kako ga podesio, svaki zvuk koji je dopirao iz zvučnika je bio treštav i nedostojan slušanja.

Pouzdanost - žao mi je što automobil sa ovakvim potencijalom mora da bude primjer loše elektronike i sitnih nedostataka. Prvi problem se pojavio sa lošim akumulatorom. Nakon toga, elektronika nije mogla da se "snađe", te se na tabli non-stop pojavljivala poruka "Loose Connection", koja nije imala neki smisao osim da iritira. Zatim, dešavalo se da se električni servo uopšte ne aktivira, tako da volan postane veoma težak. Bilo je potrebno ponovo upaliti auto da servo proradi. Nebrojeno puta se pojavljivala poruka "ABS sensor failure", "ASR sensor failure", "Airbag sensor failure" ili, meni najstrašnija, "Low Oil Pressure". Ova posljednja se vrlo često javljala prilikom turbo-rupe, pri kretanju, kad se auto "zbuni", misleći da nema dovoljno pritiska ulja. Naravno, sve ove poruke nisu imale nikakve veze sa stvarnošću, jer su svi sistemi radili, a ulja je bilo itekako dovoljno. Takođe, vrlo često se dešavalo da, prilikom otključavanja automobila, oba prozora se samovoljno spuste u potpunosti, što u zimskim uslovima, kad je auto pod snijegom, nije nimalo ugodno.

Nažalost, iako je kod mene bio samo dva mjeseca, FIAT Stilo JTD 115 Active 3V nije oduševio. Lijepo zamišljen automobil, sa italijanskim šmekom, ali veoma loše sproveden na tržište. Osim snažnog motora, prostranosti i lijepog dizajna (ali samo u 3V varijanti), ništa drugo ne osvaja kod ovog automobila. Bučan motor, traljava izrada, iritirajuća elektronika, mizantropska sjedišta i mizeran radio, daleko su od onoga što bi jedan italijanski kompakt trebao pružiti - interesantnu, ugodnu za voziti alternativu bestselerima, sa italijanskim šmekom. FIAT STilo to definitivno nije. Kažem to i pored ličnih afiniteta ka italijanskim automobilima. Šteta.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Ne.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Zaključak
UKUPNA OCJENA 6/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: