Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(101 votes, average 4.15 out of 5)
Autor Hrvoje   
{multithumb}

Audi A4 avant quattro (B6) 3.0 i /ASN

Osnovni podaci
Godište: 2002
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 162kW/ 220 ks
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: s-line
Dimenzija felgi: 235/45-17
Broj prijeđenih km: 190000
mt_gallery:AUDI A4 3.0 Q TEST - Da li novije ujedno znači bolje?
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Tražio se automobil sa pogonom na sve kotače, radi povremene potrebe za vožnjom po strmoj livadi (dionicu ne mogu savladati vozila sa pogonom na jednu osovinu). U obitelji je kroz period od 35 godina "služilo" petnestak vozila iz vw-Audi koncerna i to mješano društvo od novih sa 0 km, pa do "krampova" sa 800 tkm. Razumljivo, bilo logično da će i "novajlija" nositi iste oznake. Vozilo je kupljeno rabljeno, jer bi za "isti takav" ali nov automobil morali dati 5x više novaca. Dosadašnja iskustva sa rabljenim automobilima spomenute marke bila su uglavnom dobra. U užem krugu bili su Audi A4, Passat i Golf.

Recenzirani automobil kupljen od prijatelja/susjeda koji ga je relativno novog kupio od prvog vlasnika u Njemačkoj (i pritom ga "papreno platio"). Dotični gospodin većinu kilometara prešao je van grada, pritom "mazio i pazio". Garantirano, (osim jedne ogrebotine) vozilo nije bilo karambolirano. Pređena kilometraža 100% točna, održavan isključivo u ovlaštenom servisu (Brežice), automobil je trebao do 240 tkm (veliki servis-zupčasti remen) voziti bez nekog ozbiljnijeg troška/kvara.

Točno je da se za vozilom sa takvim motorom "ne otimaju" po oglasnicima, pa je cijena opisanog vozila bila umjerena, recimo na nivou početnog modela vw Polo.

Kupac je imao "pik" na neki 4x4 TDI, no uz relativno malo planiranih godišnjih kilometara, zaključeno je kako treba dosta vremena da se "zavozi" razlika u cijeni, tj. da treba barem 3-4 godine kako bi manja potrošnja diesela počela donositi "dobit". U slučaju ako bi potrošnja počela predstavljati financijski problem, trenutno za vrlo prihvatljiv iznos (9000 kn) možete ugraduti LPG sustav provjerene marke, što je i učinjeno.

PS. ovo mi je drugi automobil kupljen iz "provjerenog izvora" i oba su me razočarala. Boljim izvorom su se pokazali "prekupci i šverceri", jer tada znam da kod kupnje treba provjeriti svaku sitnicu. Osjećaj sigurnosti kod kupovine od poznate osobe koja se "dobro brinula o vozilu" (pre)često isključi kritičnost.

Korištenje, praktičnost

S-line podvozje po gradskim prometnicama je priličito neudobno. Otvorena cesta i auto cesta područje gdje se ovaj Audi osjeća poput ribe u vodi. Subjektivno automobil se čini voznim poput kartinga. Prethodni vlasnik odvozio je krug po Grobniku debelo ispod 2 minute, što je za svakodnevni automobil (karavan) odličan rezultat. Kočnice zaslužuju pohvalu.

Iako na papiru sa 220 ks i 300 Nm motor "obećava", u praksi je neuvjerljiv. Za "atmosferca" solidna količina momenta na niskim okretajima (1500-2500) gdje promjenjiva geometrija usisne grane nešto "ulovi", a dalje je motor mrtvo puhalo. Deklariranih 7,3 sekundi do 100 nisam postigao, negdje u vremenu i prostoru se izgubila barem sekunda. Ubrzanja pri brzinama u rasponu 140-240 km/h zadovoljavaju. Maksimalna brizna 241 km/h....OK! Jedini problem predstavljaju relativno kratki prijenosni omjeri 6-brzinskog ručnog mjenjača pa iznad 4500 okretaja motor postaje bučan i žedan, a uz dužu vožnju brzinama iznad 180 km/h sklon je dodatno povećati potrošnju ulja.

Kolike su prednosti (sigurnosne rezerve) korištenja pogona na sve kotače mogu razumjeti samo ljudi koji su posjedovali/vozili takav automobil. Jednom kada se "navučete" na takav koncept, teško da vas može zadovoljiti nešto drugo (ako financije dopuštaju)! Recimo da je sličan omjer kao između zimskih i ljetnih guma po snjegu. Jedno je čitati testove, a savim drugo je osobno uvjeriti se...
"Prirodno" koncipiran pogon na sve kotače uz motor u prevjesu (Audi 4,6,8 i Subaru) su kategorija za sebe. Za razliku od ostalih čuda koja su morala izvedena da bi automobil sa poprijeko smještenim motorom ili x-drive-a i 4matic "provozili na sve četiri" ....... ovakav koncept (šuplja spojnička osovina + 2x smokočni torsen) je čista mehanika, praktički nepokvarljiva. Znači jedna je stvar koliko (sitnih) postotaka je neki koncept bolji/lošiji kao nov, a kako se sve ponaša nakon 10 godina i 150-200 tkm. Pogledajte Vectre i Calibre 4x4 sa početka 90-tih. Većina onih koje danas voze "popravljene" su običnim mjenjačima sa prednjim pogonom....

Ponuda prostora nije nešto čime bi se ovaj automobil dičio. Vozač i suvozač sjede OK, ali putnici na zadnjem sjedištu nemaju mjesta za koljena. Obzirom da pareleno posjedujem Audi C4-S6 avant 1995 (recenzija postoji na ovoj stranici) usporedba dvaju modela se nameće sama po sebi:

C4 u dodatnih 25 cm duljine (bez obzira na minorno kraći međuosovinski razmak) nudi 20-tak cm dulji prtljažnik, 15-tak cm dulji putnički prostor i 20-tak cm dulji nos (poklopac motora). 1-2 cm širi C4 donosi 10-tak cm više širine u putničkoj kabini. Stvari koje su "normalno" stale na zadnje sjedište C4 modela, ne mogu stati na sjedište B6 modela. Obaranje naslona zadnjeg sjedala manje praktično u svakodnevnoj upotrebi u odnosu na C4 modele, dodatni prtljažni prostor (ispod glavne razine prtljažnika) suviše nizak da bi primio bilo kakav alat ili slično.

Sasvim opravdano je pitanje: što donose noviji modeli?

Teško mi je razumljivo kako putnici straga nemaju ni jedan pretinac ili džep na naslonima prednjih sjedala za odlaganje sitnica. V6 motor naguran je "u milimetar" u raspoloživi prostor pod poklopcem motora. Prizor koji je lijep na oko, izrazito je "negostoljubiv" za bilo kakve radove održavanja. Nasuprot tome redni petak iz C4 serije ima solidan pristup do većine sklopova. Samo 10 ks više "rednog petaka" u odnosu na V6 motor (uz veću težinu C4 modela za cca 100 kg) čine se u praksi jačim za 50-70 konja! Ubrzanja do brzina od 150 km/h, elastičnost, širi opseg iskoristivog broja okretja, subjektivan osjećaj drastično su na strani starog turbo-petaka. Činjenica da dobri stari petak (u nešto težoj karoseriji) potroši dvije-tri litre više nije mi kamen spoticanja (oba su "samohotke"). Kontrola nivoa motornog ulja preko mjerne šipke vrlo nespretna/neprecizna. Postoji signal nedovoljnog nivoa ulja pa je ova primjedba nema veću težinu.
Maksimalna brzina (radi povoljnije aerodinamike), kao i buka vjetra pri većim briznama govore u prilog vozila koje opisujem. Ono što je nedvojbeno bolje na ovom automobilu u odnosu na C4 seriju su vozne osobne na zavojitom kolniku. Razlog tome je napredniji ovjes i bolji raspored težine. Recenzirano vozilo nema krovni otvor-šiber što smatram priličitim nedostatkom. Kožna (grijana) sjedala su solidna iako ako mogu uvijek radije biram tkaninu. Prekidači grijača sjedala smješteni nepraktično. Tvornički ugrađen audio uređaj (radio+kazetofon+6xCD) vrlo solidan. Tvornička xeonon svijetla za svaku pohvalu. Tvornički ugrađeni stražnji parking senzori (nakon malo navikavanja) omogućuju vrlo precizno parkiranje. Boljka većine novijih vozila, žarulje koje se teško mjenjaju na ovom modelu vozila nije prisutna. Baš svako (uz izvijač-torx 30 i nasadni ključ 8mm) može promjeniti sve žarulje od signalizacije i rasvjete. Prekidač grijača zadnjeg stakla, kao i komanda klime za "sušenje stakala" također nespretno (nedostupno) smješteni. Subjektivan osjećaj sa prednjih sjedala: rad sa mjenjačem, pedalama, upravljačem, kao i većinom prekidača predstavlja zadovoljstvo. U svakom detalju (ipak) se vidi da je automobil promišljen do najmanjeg detalja, osjeća se "ono nešto" što definira premium modele. Vjerojatno je i "promišljen" i nivo ponuđene kvalitete. Audi automobili sa kraja 80-tih i početkom 90-tih bili su izuzetno kvalitetna vozila. Teško da je tvornica "slučajno" popustila u kvaliteti, sa programiranim kvarovima nakon 5-6 godina starosti ciljaju na veću potražnju za novim automobilima. Dodatnih 10 cm viška prostora u kabini nije zahvat za koji treba 77 razvojnih inženjera, ali kada bi "četvorka" imala sve to, tko bi kupovao šesticu ili osmicu??? Moja malenkost na takvu igru nevoljko pristaje!!!

Troškovi

Potrošnja: grad 12-20, otvorena cesta 9-12, auto cesta 10-15. Prilikom kupnje potrošnja goriva nije bila kamen spoticanja, LPG tu rješava problem. No cijene nekih dijelova su bezobrazno visoke, recimo ako trebate (original) nove katalizatore i lambda sonde, to će vas koštati kao polovica iznosa koji ste dali za rabljeno vozilo.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Kvaliteta na način koji razumjevam kvalitetu razočaravajuća. Precizniji pogled u bilo koji dio vozila otkriva previše dijelova od (loše) plastike. Često kod radova na automobilu "ostane" komadić neke potrgane plastike u ruci. Znam, takva je većina automobila u zadnjih 10-tak godina, ali automobili su suviše skupi da bi bili roba za jednokratnu upotrebu koja se nakon isteka garancije baca. Unutrašnji ruhohvati na vratima: guli se završni sloj, prekidač svijetala također, popucale žice koje vode u vozačeva vrata, neispravni prekidači za dizanje/spuštanje stakala (na C4 može se zamjeniti samo jedan prekidač (koji je identičan za više modela i godišta audija)), a na B5 cijeli sklop, naravno takve su i cijene dijelova. Potrošnja ulja od 8 dcl na 1000 km bezobrazno velika. Inače su ti motori na glasu kao potrošači ulja. Ispušni sustav zahtjevao malu intervenciju zavarivanjem. C4 serija (na uzorku od tri automobila u posjedu): svi dijelovi ispušnog sustava duplo starijeg vozila sa više prijeđenih km....... OK. Poslije pranja motora pregorile dvije bobine.....

Popis kvarova odnosi se na razdoblje između 60-190 tkm.

Ono što je dobro, to treba i pohvaliti, kvarovi radi kojih bi vas automobil ostavio na cesti nisu se dogodili. I još jedna pohvala za kraj: Premda na glasu kao loši i nekvalitetni svi dijelovi ovjesa (identične komponetne sa A6/A8/Passat) uprkos s-line podvozju i "niskim" gumama u dobrom stanju, a do sada nije zamjenjen ni jedan šarafić, a vozilo je "utegnuto" poput novog. Rekao bih da je to više zasluga prethodnog vlasnika, nego kvalitete ovjesa.


UPDATE: 03.05.2011 - 200 tkm

u zadnjih 10 tkm otkazao poslušnost motorić zadnjeg brisača, potrgala se ladica ispred suvozača (1280 kn -već jednom mjenjana), dvije (skupe) žaruljice pozicije....


Manji kvarovi: *spojka, pumpica za pranje farova, prekidači za stakla, klima kompresor, nekoliko bobina....

*kvar spojke na 70 tkm nije neoubičajen za kombinaciju quattro + ručni mjenjač. Centralni i zadnji diferencijal su samokočni, tako da sav raspoloživ moment ide na najmanje 3 kotača. Što god da učinili gasom i spojkom kotači se ne okrenu u prazno na asvaltu, bio on mokar i sklizak. (sile koje djeluju na spojku su cca 3x veće u odnosu na automobil sa pogonom na jednu osovinu, jer se sve "lomi" preko spojke koja je jednako dimenzionirana (problem je promjer) kao i kod "normalnih" automobila.


Veći kvarovi: usisna grana varijabilne geometrije, raspali se pokretni (plastični) dijelovi... motor izgubio performanse, trošak cca 8000 kn.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

LPG

UPDATE 06.06. 2011.

@ Anis Besic ..... kada je plinski uređaj dobro odabran i podešen razlike u snazi motora gotovo i nema. Razlika je između 2 i 5% a nastaje radi različitih volumena pogonskih goriva. Benzin u motor ulazi kao tekućina, a LPG kao plin (ubrizgavanje LPG-a u tekućoj fazi još je u "povojima"). LPG u plinskoj fazi ima 200-250x veći volumen od energetski ekvivalentne tekućine (nebitno radi li se o benzinu ili LPG-u). Radi povećanja volumena goriva u motor tjekom jednog radnog takta "stane" manje zraka i to je glavni uzrok pada snage pri radu na plin. Ovaj motor nije posebno zahtjevan za ugradnju plina, relativno malo se vrti (do 6500, nije turbo i ima 27 kW po cilindru). Kada je motor jači od 35 kW po cilndru + turbo, tada ga mogu "odraditi" samo bolji plinski uređaji (BRC ili Landi Renzo). Flush lube (ili slični aditivi za "hlađenje ventila") na ovom motoru (radi dobre kvalitete ventila i njihovih dosjeda) nisu potrebni za prevenciju VSR-a ("pregaranje ventila")!

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

neki stariji audi, puno više daju za manje novaca

Zaključak

Pozitivno: vozna svojstva

Negativno: ponuda prostora, kvaliteta

UKUPNA OCJENA 6/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: