Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(25 votes, average 4.00 out of 5)
Autor Tomislav   
{multithumb}

Alfa Romeo 146 1.4 ts 1.4 16V

Osnovni podaci
Godište: 1998
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 103
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Junior
Dimenzija felgi: 14"
Koliko dugo je vožen: 2 mjeseca
Broj prijeđenih km: 150000
mt_gallery:Alfa Romeo 146 TEST - Lagana vatrica
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Automobil je kupljen rabljen.Kao i inače talijanski automobili privlače svojim izgledom.Ako ste se financijski ograničili na jeftinije automobile,a želite automobil s klimom stara alfa je gotovo jedini izbor.

Korištenje, praktičnost

Alfa je u vožnji stabilna.Iako je sjedalo moguće podešavati po visini čak i kada je podešeno u najniži položaj sjediti ćete visoko kao da ste u monovolumenu.S druge strane ovjes je skloniji športskoj vožnji,ali ipak nije totalno neudoban.
Od motora ne treba imati prevelika očekivanja.Ipak je to ulazni motor i pruža prosječne karakteristike i ništa više.Anemičan u nižim okretajima budi se kada većina automobila posustaje-iznad 3500 okretaja.Za pohvalu je tihi rad motora koji se pri umjerenoj vožnji u unutrašnjosti gotovo ne čuje,a pri višim okretajima zvuči interesantno,ali niti upola simpatično kao stari boxer motor koji se u 146-ice ugrađivao prije twin sparka.
Vučna sila neće vas očarati,ali niti oduševiti.Riječ je jednostavno o konfekcijskom modelu i čovjek stvarno ima osjećaj da vozi punto u ljepšem odjelu i sa daleko skupljim održavanjem.
Preglednost straga je katastrofalna.Staklo je podignuto jako visoko i u njemu ćete moći uočiti samo krovove automobila iza vas.Nažalost nema pomoći niti od premalih vanjskih zrcala.Sprijeda je preglednost zadovoljavajuća,a opasnosr vreba i iz solidno velikog mrtvog kuta.
Prtljažnik je stvarno prostran,ali ima jako visok utovarni rub.Zbog oblika automobila stražnji kraj se jako prlja i možete zamisliti na što će ličiti vaše odijelo nakon što prljagu gurate u prtljažnik.Teško ćete proći bez kontakta sa prljavim automobilom.Nedostaje još i utor za ruku jer ćete vrata prtljažnika otvarati na način da prljate ruke hvatajući goli lim.Vrata prtljažnika se otvaraju ručicom iz kabine ili ključem ispod skrivene brave koja se nalazi pod amblemom alfe.
Alfa voli ravne ceste bez grba te joj autocesta daleko bolje stoji od skakutanja po zagrebačkim sama jama prometnicama.

Troškovi

Potrošnja se kretala od 7.5l pa na gore.Jako ovisi o vozaču.Strpljivom vožnjom trošiti ćete 10 l na 100 km u vožnji Zagrebom,ali pitanje je koliko ćete uspjeti tako voztiti jer alfa stalno poziva na brzu vožnju.Pri tome treba napomenuti da je motor jako elastičan i dozvoljava i vožnju od 60km/h u petoj brzini bez cukanja.Mjenjač je o.k.Nije bilo tragova nepreciznosti i relativno je brz.
Troškovi održavanja su neprimjereno visoki s obzirom na klasu automobila.Od talijanskih automobila očekuju se jeftini dijelovi,ali alfa ih sigurno nema.K tome još su i sklone kvarovima i gotovo u mjesećnom intervalu traže novce iz džepa.Svjećice se mjenjaju svakih 100000km i koštaju kao kajgana sv.Petra.Na 1.4 motoru skupa je i zamjena MAF-a.Pa potom varijator faze koji gotovo na niti jednoj alfi ne radi kako valja.Najgore od svega je što niti dijagnostika ne može otkriti razloge povremenim kvarovima koji se kod alfe događaju.Veći dio problematičnih dijelova potpisuje Bosch pa su alfisti skloni vjerovati u njemačku zavjeru.
Problematični dijelovi većinom se odnose na elektriku,ali i ovjes.Jasno,ovakve automobile u ovim godinama često voze mladi vozači željni adrenalina i automobili su većinom dovoženi kao rabljeni iz uvoza.
Servisa za alfu ima,a nema smisla da ovdje reklamiram koji su bolji.Velika je šansa da će Vam serviser postati kućni prijatelj jer ćete ga često viđati.
Ipak unatč natprosječnoj kvarljivosti i cijeni dijelova alfa će uvijek imati svoje pokolnike.Razloge treba tražiti u dizajnu,držanju ceste i performansama.Uz to ide i image športskog automobila kojeg redovito voze mladi.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Sjedala definitivno svojim izobličavanjem ukazuju na kilometre.Neke serije su imale stvarno jadnu tkaninu i preporučujem plišana koja su se pokazala najizdržljivijima.
Plastika komandne ploče je u dvije razine.Jasno kombinacija kvalitetnije i one jadnije.Dizajnerski pravo remek dijelo,a poglavito ispred suvozača.Pretinac ispred suvozača je minijaturan,a oni u vratima smješno mali i alfi defintivno nedostaje većih pretinaca.Armatura ne škripi i to me pozitivno iznenadilo.Cvrčci dolaze iz prtljažnika tj.s njegovog tapiciranog poklopca,ali i to je lako riješivo.
Žaruljice vanjskih svijetala često pregaraju,a često se ne može izbjeći niti zamjena cijelog fara.Zašto?Jednostavno zbog nekvalitete izvedbe.Ode mali dio,ali mjenjati se može jedino cijeli far.Ja sam imao uščuvaniji primjerak pa se ne mogu požaliti niti na kvar svjetala u unutrašnjosti.Voli još zezati i centralno zaključavanje,kvake,brisači su prekratki i ima još toga...Ali da ne ispadne sve tako crno mislim da bi alfa bila najprodavanijni auto u svom segmentu,ali kada bi ju radili Njemci ili Talijani.


Manji kvarovi: Termostat,potenciometar gasa.


Veći kvarovi: Nisam imao.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Nisam radio nikakve prerade.Zadnje krilce i alu felge dio su paketa opreme Junior.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

BMW

Zaključak

Pozitivno: držanje ceste,dizajn,prostranost prtljažnika,tihi rad motora

Negativno: skupi dijelovi,nepouzdana elektronika,slabo držanje cijene

UKUPNA OCJENA 4/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: