Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(17 votes, average 4.06 out of 5)
Autor Anton   
{multithumb}

Alfa Romeo 156 1.9 8V JTD sportwagon 1.9 8V JTD

Osnovni podaci
Godište: 2003
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 85 KW
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Progression
Dimenzija felgi: 205/55/16
Koliko dugo je vožen: 2 godine
Broj prijeđenih km: 130,000 km
mt_gallery:Alfa 156 JTD Sportwagon TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Ovo mi je treća alfa u životu, prva JTD. Tražio sam točno takav auto i našao ga u Autocommercu odnosno njihovom brendu Expertauto koji je zadužen za polovna vozila. Kupljena je 2009-te za poštenu cijenu i s njom je došla garancija na 6 mjeseci odnosno 10,000 km. Posjeduje kompletnu servisnu knjižicu a u trenutku kupnje imala je 80,000 km što je za JTD motor potpuno zanemariva kilometraža. Expertautom sam potpuno zadovoljan, sve navedeno su ispoštovali.

Korištenje, praktičnost

Glede osječaja u vožnji jedne alfe, ne treba trošiti riječi. Ova je opremljena sp ovjesom, što znači da je tvornički niža 2.5 cm od ostalih 156-ica i malo tvrđa. Sve u svemu to znači da je još zabavnija, uvjek predvidljiva a kad se dođe do granice ovjesa/guma i bez ikakve elektronike uvijek znaš gdje je koji kotač i što sad učiniti.Sportwagon nije karavan, ne samo zbog imena. Prtljažnik je upravo smiješan za karavana ali ona to ni ne pokušava biti. To je tzv. lifestyle karavan, za potrebe tročlane obitelji taman. U slučaju još jednog djeteta, nečije igračke bi ostale doma.

Troškovi

Alfa nije nište zahtjevnija za održavanje u usporedbi s konkurencijom. Zanemarimo li prednji ovjes koji je osjetljiv ali se uvijek može "skrpati" povoljnim zamjenskim vilicama, sponama itd.JTD je trajan i nezahtjevan za održavanje, važe ista pravila kao i za svakog modernog turbodizelaša uz iznimku što imate puno više zvuka i zabave za razliku od klasičnih zapadnih proizvođača. S obzirom na relativno skromnih 115 ks i 280 NM često iznenadi ubrzanjem i visokim brzinskim prosjecima. Autoput je užitak jer se pri cca 160 km/h motor okreče na svega 3200 rpm-a što je velika prednost glede buke, brzine i ekonomije. Potrošnja ide od 5,5 litara na 100 km pa do mojih max 7,5 ( grobnička staza .

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Ljudima koji imaju viđenje alfe kao nepouzdanog i lošeg talijanskog vozila nemoguće je objasniti da je alfa postpuno ( ne ususđujem se ipak reći "iznad" ) ali sasvim u prosjeku ostalih proizvođača po pitanju kvalitete izrade i trajnosti. Na modelu 156 jedino što je ostalo od talijanskog šlamperaja jest osjetljiv prednji ovjes ali to je stvarno sve. Lak i unutrašnjost vozila su uz održavanje vrlo kvalitetni. Karoserija je također jako dobro zaštićena od korozije iako je bilo nekih primjeraka koji su imali problema s podnicom. Ja unatoč godišnjih 25,000 km izbjegavam ju koristiti zimi ali čisto iz ljubavi prema tom autu a ne zbog sumlje u njegovu otpornost.


Manji kvarovi: Uz već spomenuti ovjes, JTD motori mogu imati slabih točaka u vidu: senzora protoka zraka ili EGR ventila. Međutim moja je na otvorenoj cesti non-stop pa nema tih problema. Jedini neplanirani trošak je bila izmjena termostata iz razloga što je tvornički ostao otvoren te auto nije dostizao radnu temperaturu. Trošak cca 600 kn.


Veći kvarovi: S obzirom da su primjerci s navedenim motorom u stanju proći kilometražu dostojnu autobusa, većih kvarova nije bilo a ni ne očekujem ih prije nekih 350,000 km :)


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Jedini vizualni tunnig potreban alfama su naljepnice kluba www.alfisti.hr ;)

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Zaključak

Pozitivno: dizajn, upravljivost, ekonomija i alfino "ono nešto"

Negativno: prednji ovjes, ponuda prostora

UKUPNA OCJENA 10/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: