Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(12 votes, average 4.00 out of 5)
Autor Aurelius   
{multithumb}

VW Bora 1.4i 

Osnovni podaci
Godište: 2001
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 75 KS
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Basis + doplate
Dimenzija felgi: 195/65 R 15
Koliko dugo je vožen: 1 mjesec/1000 km
Broj prijeđenih km: 196000 km
mt_gallery:VW Bora 1.4i TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Kupljena je prije mjesec dana kao 10 godina star rabljeni od drugog vlasnika. Zapravo, uzeta je pod račun pri prodaji prijašnjeg, većeg auta. Sačuvana je i garažirana, bez oštećenja karoserije. Izgleda tip-top. Kao nova je kupljena u Hrvatskoj, ima servisnu knjigu s urednom evidencijom servisiranja i prijeđenih kilometara od samog početka sve do danas. Prvih šest godina servisirana je u ovlaštenom VW servisu, a posljednje četiri u specijaliziranom za VW automobile.

Korištenje, praktičnost

Nema nikakvog lupkanja ni škripanja ovjesa, nema lufta na ovjesu ni volanu, doima se čvrstom i kompaktnom. Ne vuče nimalo u stranu, niti pri ubrzanju niti pri kočenju. Ovjes i sjedala jesu malo tvrđi, što je tipično za Volkswagene iz tog vremena. Vožnja je ipak udobna, zbog mekše podešenog opružja i visokoprofilnih guma 195/65 R 15. Motor je ponekad malo slab za ovako velik auto koji teži cca 1200 kg, ali ako se vozi smireno i defanzivno to nije problem. Uostalom, zbog pažnje na što nižu potrošnju sve više ljudi vozi mirno pa to i ne mora nužno biti minus. Nedostaci kubikažom i snagom malog motora najviše se osjete pri složenijem pretjecanju ili na autocesti iznad cca 130 km/h. Ležanje je solidno, uvijek predvidivo i ulijeva punu sigurnost, barem što se tiče normalne vožnje. Za divljanje ovako koncipiran i motoriziran auto ionako nije namijenjen. Karoserija je pregledna i u vožnji se čini kao da se vozi Golf. Nije problem naviknuti se niti na doseg stražnjeg dijela, u kojem se skriva ogroman i lako dostupan prtljažnik, kojeg je moguće dodatno povećati preklapanjem (djeljivih) stražnjih naslona. Ugodnoj vožnji pridonose mala buka, podatne komande, precizan i lagan mjenjač te dobro ugođen servo volan. Prostranost je solidnog, obiteljskog formata, a i pretinaca ima dovoljno. Kad se duže vozi auto cestom, ponekad malo fali središnji naslon za ruke između prednjih sjedala. Nisu najsretnije riješeni ni vanjski retrovizori. Relativno su mali, posebno na desnoj strani (manji je od onog na lijevoj).

Troškovi

Uz malo pažnje i osjećaja, na otvorenoj cesti se može voziti sa oko 6 litara, a u gradu sa oko 8 litara. Ako se vozi nemarnije i bez osjećaja za okretaje, a budući da je motor relativno mali i slab za ovako veliku limuzinu, 1.4-litraš se malo muči pa potrošnja dosta raste, na otvorenom na oko 8, a u gradu na oko 10 litara. S obzirom da je riječ o jednostavnom, čestom i poznatom motoru, kakav imaju i Polo i Golf, zamjenskih dijelova ima u svakom dućanu s dijelovima, a i mehaničari ga jako dobro poznaju. Kada je motor hladan, pojačano se čuje rad hidrauličkih podizača ventila što je česta pojava kod Volkswagenovih 16V benzinaca s nešto većom kilometražom. Kad se motor ugrije, lupkanje nestaje. Mnogi vlasnici se preplaše ove pojave, ali ona nije problematična za vožnju. Koga baš smeta, može zamijeniti ventile, u kompletu ili samo detektirani koji se jače čuje, što nije ni komplicirano ni skupo. Osim jeftinog održavanja, povoljne su i cijene osiguranja.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Izrada je temeljita i precizna, bez lupkanja i škriputanja plastike, materijali su jednostavni ali kvalitetni, a 10-godišnje korištenje vidljivije je tek na ručkama vozačevih vrata. Generalno, kao i vanjština i unutrašnjost je odlično sačuvana. Sjedala su još uvijek ugodno čvrsta, bez deformacija i izlizanossti. Vidi se da bivši vlasnici nisu bili korpulentni ni nemarni i da su vodili brigu o autu. Također, ogrebotina na plastičnim površinama praktički nigdje nema, samo je šteta što je prijašnji vlasnik neopreznim prevozom nekakvih letvica lagano oštetio plastiku središnje konzole. I podna obloga je lijepo sačuvana, zapravo se po svemu vidi da unatoč godinama i kilometraži auto nije izrauban, da je održavan. Funkcioniraju svi uređaji, samo se povremeno pali lampica zračnog jastuka, zbog jednog preosjetljivog senzora. Oprema je osnovna Basis, s time da je prvi vlasnik pri kupnji doplatio za automatsku klimu, daljinsku komandu centralnog zaključavanja, tvornički radio i metalik lak. Kombinacija je malo čudna jer se prozori spuštaju ručno. U opremi su i ABS, dva zračna jastuka, podešavanje volana po dubini i visini, vozačkog sjedala po visini i središnji naslon za ruke straga.


Manji kvarovi: Zamijenio sam stari i oslabjeli, još tvornički akumulator novim. Osim ranije spomenutog senzora zračnog jastuka, ne radi unutrašnje podešavanje vozačkog retrovizora (ručno). Možda je samo veza iskočila iz zgloba, treba vidjeti.


Veći kvarovi: Nema.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Sve je serijski, tvornički.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

BMW

Zaključak

Pozitivno: osjećaj kvalitete i robusnosti, ugodna u vožnji, veliki prtljažnik, držanje cijene

Negativno: slab motor na otvorenoj cesti, potrošnja pri bržoj vožnji

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: