Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(22 votes, average 4.14 out of 5)
{multithumb}

VW Lupo SDI

Osnovni podaci
Godište: 2000
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 1.7
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Servo, ABS,Air bag za vozača i suvozača
Dimenzija felgi: 13
Koliko dugo je vožen: 7 godina
Broj prijeđenih km: 235 000
mt_gallery:VW LUPO TEST - Mini krstarica
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Automobil sam kupio kao polovan i uvezao ga iz Njemačke sa kilometražom 95 000 km. Razlog odabira ovog automobila jeste pouzdanost i štedljivost VW SDI motora kao i relativno pristupačna cijena. Za taj period cijena je bila solidna i mnogo manja od sume novca koju je trebalo izdvojiti za VW Golf 4 sdi.

Korištenje, praktičnost

Automobil je težak 1050 kg, stabilan je na putu, vješanje mu je relativno tvrdo i vrlo pouzdano uzimajuću u obzir jako loše puteve. Vrlo lijepo se ponaša na sniježnim putevima uz dobre zimske gume, volan ima solidan odziv i dosta daje povratnih informacija sa puta. Za period od 7 godina morao sam da promijenim 2 puta manžetne na servo upravljaču, desnu sponu i kuglu, stabilizatore na balans štangi,diskove i pločice, prednje amortizere. Unutrašnjost je relativno udobna za onoga ko se vozi naprijed, pozadi na dužim putovanjima putnik ima dosta problema. Preglednost u vožnji je dobra, ponekad na uskim putevima koji imaju dosta krivina prednji stub zna da zakloni ugao gdje geldate tako da morate da se pomjerite unaprijed da bi ste dobro osmotrili put. U Gepek može da stane manja torba za lap top i nekoliko knjiga ili 4 srednje napunjene kese.U zadnjem dijelu auta ljeti kada zbog vrućine otvorite prozor dešava se velika turbulencija, zna da zasmeta svim putnicima. Takođe u ljetnjem periodu motor je jako bučan, kada stanete i otvorite prozor teško ćete moći obaviti zazgovor sa nekim napolju dok ne ugasite motor.

Troškovi

Potrošnja ovog automobila je sledeća, kombinovano ljeti bude oko 4.5 l dok zimi zna da potroši gradsku i do 7 l. Međugradska potrošnja je 4 l/ 100 km. Za 7 godina servisi i ulaganja na ovom automobilu iznose tačno 950 eura.U servisu majstori uglanom "kukaju" na skučen prostor oko motoro te da svaka intervencija iziskuje dosta vremena jer su određeni djelovi motora nepristupačni. Rezervni djelovi su uglavnom dostupni!

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Tragovi korišćena su primjetni na volanu, ručici mjenjača, drškama na vratima, bukvalno su oguljeni, vozačev sic je na lijevoj strani na sjedalu "oguljen", ručice za otvaranje prozora su labave i do vozača je polomnjena, mehanizam na vratima odnosno graničnici su jako bučni na vozačevim vratima je otpao, obzirom da su vrata velika i teška znaju da polete prilikom otvaranja.Unutrašnjost oko volana je urađena od veoma kvalitetne plastine ne poznaju se tragovi zamora.
PS u zimskim uslovima zbog jako loše izolacije u predijelima gdje su nikse temperature strana tijela do vrata osjeća hladnoću.


Manji kvarovi: Kvar na senzoru za stop svijetla ( promijenjen). Prekidač za žmigavce je u vožnji jednom prilikom zadimio jer je napravio spoj. ( promijenjen).


Veći kvarovi: Usled pucanja manžentne na glavi upravljača došlo je do prodora vode i prljavštine u glavi opravka (70 eur).
Jednom priliko je alnaser "zalijepio" ujedno je tada i akomulator crkao.opravka (80 eur)
Prije mjesec dana počeo je da zuji mjenjač, u pitanju su ležajevi u mjenjaču, majstori ne preporučuju otvaranje i servisiranje jer je skupo.
Ne rade rikverc svijetla.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Opel Insignija, Opel Astra,

Zaključak

Pozitivno: Lak za parkiranje,relativno pouzdan

Negativno: loša izolacija,nekvalitetna izrada unutrašnjosti, mali gepek, bučan, mala snaga

UKUPNA OCJENA 5/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: