Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(9 votes, average 3.78 out of 5)
{multithumb}

Opel Astra turbo 1.4 turbo

Osnovni podaci
Godište: 2013
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 140 ks
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Enjoy
Dimenzija felgi: 215/50 17
Koliko dugo je vožen: 6 mjeseci
Broj prijeđenih km: 5000
mt_gallery:Opel Astra J (140 ks) TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Korištenje, praktičnost

Osjećaj u vožnji je jako dobar. Kabina ima jako dobru zvučnu izolaciju,a unutršnjost je prilično robustno izvedena, što se primjećuje već od samog otvaranja vrata. Cijela konstrukcija auta vrlo je kompaktna i čvrsta. Gotovo neprimjetno se održavaju putne brzine do 170 km/h, jer nema buke motora niti vjetra, a auto je iznimno stabilan. Jedino na čemu bi po meni još trebalo poraditi su zvučna izolacija blatobrana i malo kvalitetniji tepisi na podnici auta i onda se stvarno nebi imalo šta za prigovorit.
Ovjes je više sportski orijentiran i pomalo tvrd, iako se nikako ne može reći i neudoban. Ležanje na cesti je gotovo spektakularno i na granici fizike, ali poprečne neravnine ipak su osjetne.
U početku mislite da je uključivanje ESP-a podešeno dosta visoko, ali nakon boljeg upoznavanja shvatite da je ta granica komotno mogla biti i za 20% više podignuta. Ležanje na cesti je neutralno i kroz zavoje prolazite vrlo ležerno i sigurno. Nema nikakvog naginjanja i pravi užitak ga je voziti lokalnim cesticama, a svako pretjerivanje podvozje na vrijeme najavljuje, pa su korekcije u provođenju zamišljene putanje jednostavne i nezahtjevne. Držanje ceste je savršeno i stvarno treba ekstremno pretjerati da bi se izgubila kontrola. ESP je dobra stvar ali na ovom autu gotovo nije ni potreban.

Volan je dovoljno direktan i pruža dovoljno povratnih informacija sa podloge, iako nikako nisam pobornik el. servo upravljača. Na ravnim dionicana ipak ne drži idealno pravac, ali to je ionako "problem" svih električnih servo upravljača i zahtjeva malu prilagodbu. Problem se može minimalizirati povećanjem brzine na autocesti, pošto se tada smanjuje dodirna površina pa je bolje i držanje pravca, ali zato raste potrošnja, smanjuje se sigurnost, a i mušice su prava napast koje je poslije vrlo teško oprati sa prednjeg djela auta.
TC je također koristan dodatak i dobro obavlja svoju zadaću (pogotovo na snijegu). Sve u svemu, meni je ipak najbolje kad se sve isključi. Šteta što se i ABS ne može isključiti kao ESP i TC, što je priličan nedostatak prilikom vožnje po snijegu.

Kočnice su inače jako dobre, ne umaraju se lako i ne pregrijavaju, iako bi kočenje kod većih brzina moglo biti malo bolje tj. uvjerljivije.
Zbog prilične robusnosti i težine auta, motor sa svojih 140 ks uopće ne dolazi do izražaja. U principu je prilično inertan, a zbog male kubikaže i velike težine auta, kočenje brzinama je evidentno smanjenog učinka. Iako brojke na papiru djeluju obečavajuće (200nm dostupno od 1.850 o/min), to se u stvarnosti ipak ne osjeti. Niti u jednom trenutku se ne osjeća nekakva eksplozija snage. Motor jednako vuče iz niskih okretaja do najviših, kao što i u teoriji pokazuje krivulja raspoloživog okretnog momenta. Za umjerenu vožnju sasvim u redu, ali kad netko uzme auto sa 140 ks, onda ipak očekuje više. Jednim djelom se plaća neosporiva robusnost auta, a jednim djelom prigušenost motora, vjerojatno zbog ostvarivanja manje potrošnje i emisije štetnih plinova. Iako ima solidan okretni moment, kao i solidnu konjicu, svakim prebacivanjem u višu brzinu pri malo oštrijoj vožnji osjeti se onaj povrat motora na nosačima tj. manjak snage da motor kontinuirano nastavi sa ubrzavanjem, pa je svaku brzinu potrebno razvrtiti do granice blokade (preko 6.000 o/min), kako bi se izbjegao taj efekt, ili prebacivanje odraditi malo nježnije i sporije. Vjerujem da bi se jako puno dobilo reprogramiranjem orginalne mape motora, te otvaranjem ispuha i usisa. Chipiranjem je navodno moguće postići 170 ks i mislim da bi tek tada motor dao ono što se od njega očekuje i sa 140 ks.

Mjenjač jako dobro leži u ruci i dobro je postavljen. Prebacivanje je glatko, ali kod bržeg prebacivanja pokazuje manje nedostatke (nepreciznost i zapinjanje).
Veliki nedostatak je jako usko bočno "odmorište" lijeve noge, pa stopalo uredno zapinje između bočne plastike i papućice spojke, bilo da nogu stavljate ili mičete sa odmorišta. Pripazite na skupocjene cipele :)

Kod vožnje u rikverc na uzbrdici, iz motora se čuje neugodan rondavi zvuk. Nešto slično kao kod lošeg nosača motora/getribe. Nisam istraživao zbog čega, jer sam auto prodao. Da li je to općeniti problem - ne znam.

Preglednost je dosta loša. Zadnji kraj (pogotovo čoškovi), kao i prednji bočni A nosači koji su dosta kritični iako imaju dodatno ostakljenje. Pješaci su u pravilu uvijek u tom mrtvom kutu i na to treba jako paziti (naginjati se naprijed-nazad). Retrovizori jako dobro pokrivaju vidno polje oko auta i oni su primarni prilikom parkiranja i općenito bitno utječu na bolju preglednost.

Gepek je dosta malen, te malenog otvora (utovarnog prostora) i uz neku prosječnu putnu torbu uglavit će se još pokoja vrećica ili torbica i tu priča završava.
Pretinaca baš i nema, dok su oni koji postoje gotovo beskorisni, kao primjerice pretinac za rukavice koji je jako plitak i može poslužiti baš samo za rukavice ili vrećicu bombona i pokoji papirić.
Unutrašnjost je dosta malih dimenzija obzirom na gabarite auta i međuosovinski razmak. Vozač i suvozač imaju dovoljno mjesta, ali zadnja klupa je neupotrebljiva ako vozač, suvozač i putnici otraga imaju više od 1.70 metara visine i u svojim sjedalima sjede onako kako im je udobno. Na zadnjoj klupi tada nema mjesta niti za djecu, a kamoli za odrasle. Možda se taman progura noga između prednjih siceva i zadnje klupe i to je doslovno tako. U koso se gurne stopalo ispod sica, sjedne se i nema micanja do odredišta. U tom segmentu neodoljivo podsjeća na aute sa troja vrata. Za one višeg rasta, nedovoljno će biti i prostora za glavu.

Sve u svemu, u usporedbi sa konkurencijom ova je Astra neusporedivo kvalitetnija i bolja. Možda neki drugi pružaju malo više komfora, ali osječaj u vožnji je neusporediv, pa time svakako opravdava malo višu cijenu od ostale konkurencije. Za dvoje/troje putnika je optimalna, dok za obitelj ipak treba odabrati karavansku izvedbu.

Troškovi

Stvarna potrošnja je slijedeća. Da, ona može biti minimalno 4.5 litara, ali režimom vožnje za ostvarivanje takve potrošnje nitko nikada neće voziti, tako da te vrijednosti slobodno zaboravite jer su nerealne. Realno bi bilo oko 5 litara na otvorenoj cesti, bez forsiranja. Grad (ali baš grad u pravom smislu riječi) 9-11, dok po autocesti, zahvaljujuću 6. stupnju, neće trošiti više od nekih 8-8.5 litara uz dosta velike brzinske prosjeke (do 180 km/h). Na 160 km/h motor se u 6. stupnju vrti na oko 3.000 o/min i tada je trenutna potrošnja oko 7 litara. Do 140 km/h sigurno neće trošiti više od 6-6.5 i to je po meni jako dobar rezultat. Maximalna brzina je 210 km/h i nije ju baš lako postići u petom stupnju a kamoli u šestom. Vožnja do 180 km/h je sasvim ugodna i nimalo ne umara, a sve preko toga dvostruko teže trpe i vozač i motor, kojem je teško u 6. stupnju održavati veće brzine pa to naplačuje potrošnjom preko 10 litara.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Obzirom da je auto nov, tragovi korištenja nisu mi dostupni, ali recimo packe po plastici središnje konzole jako su primjetne. Plastike na pragovima također su dosta sklone grebanju i mislim da će se tepisi na podnici najprije pohabati zbog malo lošije kvalitete materijala, jer su se već nakon ovih 5000 km počeli "cufati".

Unutrašnjost je robusno izvedena i nema govora o nekim cvrčcima iz armature, iako je veći dio armature napravljen od tvrde plastike, koja na oko izgleda u redu, dok pod rukom baš i nije tako.
Kokpit izgleda jako dobro i svi instrumenti su pregledni, ugodni oku i lijepo izgledaju. Možda će se nekome činiti da ima previše raznih gumbića, ali sve je zapravo vrlo jednostavno i pristupačno za korištenje, osim prekidača za podizanje prozora koji su postavljeni na jako lošem mjestu na vratima. Često puta ih je lakše pritisnuti desnom rukom, jer je lijeva ruka u jako neprirodnom položaju ako ih koristite predviđenom lijevom rukom. Puno bolje bi bilo da su smješteni na središnjoj konzoli ili kod mjenjača, ili ako su već na vratima da budu 20-ak cm više ispred.
Još uvijek je prisutan problem od prethodnih modela (puštanje vode na zadnjim vratima/prozorima).


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Zaključak

Pozitivno: Dobra zvučna izolacija, robusnost, odlično ležanje, lijep dizajn,

Negativno: Slab (prigušen) motor za ovu karoseriju, guma zadnjih vrata, preglednost, položaj prekidača prozora

UKUPNA OCJENA 9/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: