Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Pametna Dunlopova guma omogućava komunikaciju s automobilom PDF Ispis Email
(1 vote, average 5.00 out of 5)

Poseban čip ugrađen u gumu šalje računalu na armaturnoj ploči automobila informacije o njezinim svojstvima i tako omogućava poboljšane vozne značajke automobila u zavoju i pri kočenju, a povećava i njegovu stabilnost. Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi jedan od vodećih svjetskih proizvođača visokoizdržljivih i vrhunskih guma Dunlop predstavio je koncept pametne gume koja komunicira s automobilom. Naime, u gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prijenos informacija između gume i računala na armaturnoj ploči.

 

Spomenuti sustav  obavještava računalo u vozilu o identifikacijskim podacima, tlaku i temperaturi gume, te je središnji računalni sustav, na osnovu dobivenih podataka, sposoban automatski poboljšati algoritme uzdužnoga i bočnoga upravljanja, što se očituje u boljim voznim značajkama. Napredna tehnologija također osigurava kraći put kočenja pomoću ABS-kočnica, bolje reagiranje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji ravno naprijed i veću stabilnost koju pomoću dodatnih podataka osigurava elektronički sustav za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost je spomenutoga sustava i to što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti.

Kako je istaknuo Marc Engel, viši inženjer u Goodyearu, karakteristike gume mogu se značajno promijeniti stoga, podaci o tipu gume, tlaku i njezinoj temperaturi imaju važnu ulogu. “Ako vozilo poznaje navedene dinamične značajke, njegovi nadzorni sustavi mogu ih uvažiti i tako omogućiti njegovu veću opću izdržljivost.” Predstavljena tehnologija trenutačno je u fazi testiranja za uporabu na tržištu, a točno vrijeme lansiranja zasad nije poznato.  


Za testiranje inovativnoga sustava Dunlop je upotrijebio gume SportMaxx RT, koje su zasnovane na trkaćoj tehnologiji, te predstavljene na ovogodišnjem ženevskom sajmu automobila. Na svom izložbenom prostoru u sklopu ženevskog sajma automobila Dunlop je predstavio novi sportski kupe Mercedes-Benz CLA 45 AMG, koji je opremljen upravo gumama Dunlop Sport Maxx RT. Te su gume nedavno odobrene i za brojne druge vodeće modele AMG, čime je Dunlop dodatno ojačao svoju višegodišnju suradnju s kompanijom Mercedes-AMG i povećao snažnu prisutnost vlastite dinamične robne marke u svijetu brzih i izdržljivih automobila.

 

Korisni INFO linkovi

  • Kazne za prometne prekršaje u RH - POPIS
 

Izdvojeno

#000000

Vožnja u zimskim uvjetima

Pripremite auto za zimu

#000000

Izdvojena recenzija korisnika

Lancia Delta Integrale

#000000
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/236800Ivana_06.jpg
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/280871Pripremite_automobil_za_zim.jpg
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/94267248.JPG
thumbnailthumbnailthumbnail

RECENZIJE KORISNIKA

ALFA ROMEO 159 1.9 JTD TEST

News image

Alfa Romeo 159 1.9 JTD DIESEL   Osnovni podaci

Četvrtak, 17 Rujan 2009

Više...

ALFA ROMEO 147 1.6 ts TEST

News image

Alfa Romeo 147 1,6 ts   Osnovni podaci

TUSEDAY, 9 Ožujak 2010

Više...

FIAT BRAVO 1.9 TEST

News image

Fiat Bravo 1.9 16v   Osnovni podaci

Petak, 16 Srpanj 2010

Više...

IZDVOJENI VIDEO

testvoznja.net
Približna cijena
• 2.313,89 € •