Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 



Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(6 votes, average 4.00 out of 5)
{multithumb}

VW 19E KR KR 139KS GTI 16V & ACE 2.0 16V 150KS

Osnovni podaci
Godište: 1989.
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 139 KS
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: GTI
Dimenzija felgi: 195/50/15
Koliko dugo je vožen: 12 godina
Broj prijeđenih km: 400.000
mt_gallery:Golf II GTI 16V 139KS
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Automobil je kupljen 2002. godine sa svojih 13 punih godina. U to vreme je limarijski bio skoro perfektan, vozne karakteristike su mu bile na zavidnom nivou i u poređenju sa novim automobilima iz tog vremena, a ekonomičnost veoma prihvatljiva za ponuđene performanse. Sa maksimalnih 207 KMh i ubrzanjem od 0-100 za oko 8 sekundi, specifičnim zvukom usisa 16 ventilskog agregata, mašine koja voli da se zavrti u obrtaje, moram priznati da me je osvojio.

Korištenje, praktičnost

Tvrd, dosta tvrd, ali ne kao karting. Ležanje na putu je znatno bolje nego na običnom Golfu II zahvaljujući stabilizatorima, fabričkim gasnim amortizerima i kraćim i tvrđim oprugama. Balans je neutralan, što znači da ne vuče previše preko nosa, ali isto tako i ne zabacuje zadnji kraj, a upravaljanje je dosta bezbedno, nema naglih gubitaka kontrole. Originalan 1.8 16V od 139KS uparen sa kratkim prenosnim odnosima odlično ubrzava preko 4000 rpm, a ubrzanje se ne zaustavlja ni preko 6000. Golf kojeg sam vozio je imao havariju na motoru, pa je agregat zamenjen sa 2.0 16V iz Audi B4 modela, sa ABF bregastim osovinama i kao takav davao je 150KS. 2.0 16V se pokazao kao daleko fleksibilniji od 1.8, naročito na nižim obrtajima je ta razlika izražena, a ubrzanje je palo sa 8 sec na nekih 7.5-7.6 od 0-100.
Gepek je standardan, kao i kod svakog Golfa II, što znači da ima solidno mesta. Dotični Golf imao je servo upravljač, pa je bilo daleko lakše voziti ga po gradu nego običnog Golfa II. Na otvorenoj cesti prilikom preticanja, najbolja ubrzanja se postižu u trećoj brzini, naročito na 1.8 16V. Snaga uopšte nije upitna, sa dovoljno obrtaja i pritiska na pedalu gasa, malo ko će ostati u vašem retrovizoru.

Troškovi

Potrošnja za oba motora je gotovo identična. Gradske vožnje oko 11 litara ukoliko se vozi normalno, otvoreno pri 90 oko 7.5-8 litara, autoput pri većim brzinama ~ 150-160 oko 9 - 9.5 litara, pri 120 oko 8 litara. Sa ugradnjom plina potrošnja je izašla na 14 litara plina gradske vožnje, 9,5 otvoreno, 11 autocesta. Održavanje generalno nije skupo, mada je slaba tačka GTI 16V modela menjač. Za 220.000 km kod mene su promenjena ČETIRI menjača! Motori su generalno pouzdani, ali su havarije na njima moguće, jer su to ipak visokoturažne mašine koje se svakodnevno maltretiraju. Za popravku je jednostavan, baš kao i svaki drugi Golf II. Zbog svojih godina slaba tačka mu je limarija.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Plastika je dobrog kvaliteta, naročito za automobil star 26 godina. Originalne GTI kadice su propale, pa su zamenjene drugim takođe od GTI modela, koje su takođe propale, da bi na kraju bile zamenjene sedištima od Golfa IV. Problem sa kadicama je što se izližu i polome od ulaženja i izlaženja iz auta.


Manji kvarovi: Alternator je remontovan tek posle 25 godina korišćenja, na anlaseru su više puta menjane četkice i biksne, dva puta automat. Hladnjak kabine je takođe menjan jer je počeo da pušta antifriz. Elektropodizači prozora rade i dan danas perfektno, izuzev što su promenjene sajle u mehanizmu za podizanje stakala. Šiber je počeo da pušta vodu posle 25 godina. Od ostalih sitnih kvarova standardno su promenjeni ležajevi točkova, stavljeni su kvalitetni SKF koji više nisu nikada menjani, a povremeno su vršene intervencije na povozju.


Veći kvarovi: Kvar 1.8 16V motora na nekih 300.000 km. Okrenuo leteći ležaj radilice na autoputu pri brzini od 200 Kmh, nakon čega je motor prolupao na 4 klipu. U takvom stanju je dovežen do kuće još 160 Km sa malim pritiskom ulja, sutradan je upalio na zub i odvežen je u servis. Razlog ovome je najverovatnije felerična uljna pumpa. Ovaj agregat je zamenjen za polovan 2.0 16V koji je besprekorno služio još 130.000 km i koji se i dalje vozi. Teško je reći da je 1.8 16V nepouzdan, jer je ovo izolovan slučaj pre nego pravilo.
Menjači su zaista problematični. Danas je teško naći polovan ispravan menjač za GTI 16V.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Da, ubačen drugi motor.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

VW Golf IV TDI PD130/150

Zaključak

Pozitivno: Zvuk motora, jednostavnost, performanse, cena

Negativno: loši menjači, godine

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: