Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(146 votes, average 4.08 out of 5)
Autor Hrvoje   
{multithumb}

Audi C4 S6 avant 2.2 20v turbo (AAN)

Osnovni podaci
Godište: 1995
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 169 kw - 230 ks
Mjenjač: Ručni
Dimenzija felgi: 225/50-16 ljetni set guma 205/55-16 zimski set guma
Koliko dugo je vožen: 6 godina
Broj prijeđenih km: karoserija 315 tkm/ motor 235 tkm (najvjerojatnije)
mt_gallery:Audi S6 2.2T avant -  "brzi prtljažnik"
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Iza dužeg naslova krije se naizgled sasvim običan automobil. Tek iskusan promatrač razlikuje S6 modele od ostatka njegove braće. Nešto širi blatobrani i branici, uz stražnju svjetlosnu grupa "povezanu" preko poklopca prtljažnika glavne su razlike u vanjštini. Oznaka Audi C4 podrazumjeva dva automobla: Audi 100 modelskih godina 1991-1993g. i Audi A6 1994-1997g. Radi se gotovo istim automobilima, jer je prva serija "šestice" redizajn "stotke". Audi S4 je sportska inačica Audija 100, a S6 modeli su sportske izvedenice modela A6.

Zabunu sa označavanjem u "S dinastiji" prve polovice 90-tih može izazvati oznaka S4 kasnijih modelskih godina, jer od 97 do danas S4 oznaka označava sportske izvedbe modela A4 (B5, B6, B7)....

Osim turbo benzinca, postoje i V8 verzije Audija C4 sa 280 ks (kao S4) i 290 ks (kao S6). Izrađivao se i model S6+ sa 326 ks produciran u posebnoj tvrtci "quattro GmbH" i nudio je za ona vremena zaista impresivne performanse: 5,6 sekundi do 100 km/h, uz max. brzinu sa uklonjenom blokadom oko 280 km/h. Tih je tih automobila napravljeno manje od 1000 primjeraka, te koliko mi je poznato nema takvog vozila registriranog u RH.

Model 2.2 turbo na papiru ne djeluje "moćno" kao V8 modeli, ali je razlika u vožnji u odnosu na V8 modele vrlo mala. Motor 2.2 20v turbo je odlična baza za različite prerade koje bez problema dostižu snagu 1000-1200 ks. Ovaj motor je civilni potomak Audijevih zlatnih godina u reli prvenstvima. Upravo takvo porjeklo omogućava podizanje snage na svakodnevno upotrebljivih cca 280 ks isključivo uz chip-tuning. Bez otvaranja motora (serijski klipovi, klipnjače) uz izmjenu turbo punjača, benzinskih injektora i uz još neke sitne trikove može se dosegnuti granica od 400 ks.

Gore navedeno uz činjenicu kako V8 verzije imaju više težine u nosu vozila, te (radi svoje malobrojnosti) još skuplje održavanje, ne možemo zanemariti i veću potrošnju goriva, (moj mentalni sklop) stavlja V8 verzije u drugi plan.

Svi modeli serije C4 pokazali su se kao zahvalna rabljena vozila, sukladno tome i S modeli, koji glavninu dijelova dijele sa A6 modelima.

Auto je nabavljen rabljen, preko oglasnika. Zapravo takav automobil kao avant (karavan) nisam mogao kupiti, pa je "žrtvovan" jedan A6 2.8 quattro u koji sam ugradio motor i sve komponente koje razlikuju S6 od A6 modela. Da li je izmjena blatobrana, branika, ovjesa, kočnica, motora, mjenjača, el. instalacije, ispuha...... posao u koji se upušta pametn čovijek? ...iskreno, NIJE!

Cinčana karoserija (gotovo) nema probema sa korozijom, ovjes je jednostavan i dugotrajan (za razliku od modela C5). Većina motora može odraditi puno kilometara. Kvalitetan (simetričan) pogon na sve kotače pri kupovini rabljenog dobivate "gratis". Za moje potrebe odličan prtljažnik, razmjerno malen i plitak, ali ravan, lako se preklapaju zadnji nasloni, bez "petljanja" sigurnosnih pojaseva ili naslona za glavu. U naslonu zadnjeg sjedala nalazi se i vreća za prijevoz dužih tereta (skija). Utovarna duljina prtljažnika preko 190 cm i min. širina prtljažnika od 110 cm solidne su vrijednosti. Često prevozim pločastu prtljagu, ako ju malo izdignete od dna (lijepo obloženog) prtljažnika, ni širina od 130 cm nije problem. Rolo koji prekriva prtljažnik loše rješen. Volumen prtljažnika: 390/630/1310 l. Ispod nivoa prtljažnika postoji tapecirani dodatni prostor zapremnine cca 100 l koji "guta" sve sitnice koje "morate" imati u vozilu. Ne postoji ni jedan drugi auto koji nudi toliko prostora, kvalitetan 4x4, turbo benzinac, brdo opreme za tako malo novaca (kao rabljeni).

Mogu ustvrditi kako drugi proizvođači uopće nemaju usporedive modele. Možete primjetiti kako je sličan automobil (bio) Volvo (V70R- V70R AWD...), ali svi koji dublje poznaju tehniku znaju da se ne mogu uspoređivati automobili sa uzdužno smještenim motorom (Subaru, Audi (bez A2 i A3), Mercedes (ne A i B klasa), BMW) sa poprečno postavljenim motorom (konfekcija za široke narodne mase). Prednosti uzdužno postavljenog motora: jednostavnija-robusnija izvedba (pogotovo za pogon 4x4), lakše servisiranje, bolji raspored deformabilnih zona (sigurniji pri čeonim sudarima).
U budućnosti ciljam na Audi C5-RS6 avant, 450 tvorničkih turbo konja dobra su osnova za početak nove ljubavi!

Korištenje, praktičnost

Realno ubrzanje (ne ono što piše u prospektima) ispod 7s do stotke (i na mokrom kolniku) uvijek vam vrati osmjeh na lice. Gotovo je nevjerojatno kako samo 230 konja barata sa cca 1800 kg. Okretni moment od 380 Nm u tvorničkom overboostu (2100-4000 okretaja) sjajni su podaci za benzinskih 2226 cm3 raspoređenih u 5 cilinara i objašnjavaju temperament automobila. Raspon upotrebljivih brojeva okretaja od 1500 do 7200 govore koliko su dobri geni tog motora. Turbo rupa postoji, ali nije prepreka za svakodnevnu vožnju. Može se reći kako je motor pri nižim opterećenima i dovoljno uglađen i tih, primjeren za pogon limuzine. Snaga motora (srećom) nije sputavana nikakvom elektronikom poput ASR-a i sličnim "modernizmima". Šteta je da se ABS ne može isključiti (dobro za snjeg i blato pri malim brzinama). S4 modeli (1991-1993g.) imali su mogućnost isključivanja ABS-a.

Maksimalna brzina iznosi (tvornički podaci) 235 km/h za avant i 241 km/h za limuzinu. Brzinomjer u tim trenucima optimistički pokazuje 250. Kada vam i to postane malo za nekoliko kuna može chip-tunning na 280 ks, što nije problem jer je isti motor (jedini izuzetak je ispušna bregasta) u Audi-ju RS2 imao 315 konja. Ergela od 280 konjića potjera svaki oblik tog automobila do realnih 250 km/h. Svaka trenutna aktivnost slična "street race-u" pokazuje kako ovaj "starac" još uvijek može poraziti i mlađu konkurenciju koja je jača na papiru.

Provokativna je i usporedna S6 (limuzine) sa aktualnim Golfom VI-GTI, vozne osobine Audija su bolje (brzina/ubrzanje), a razlika od 19 ks nosi 400 kg više, pogon4x4 i veću karoseriju. Gubitak performansi ne osjeti se na automobilu sa više od 200 tkm. Ponekad se pitate gdje je zapeo razvoj u zadnjih 20-tak godina, i da li Golf toliko dobar koliko se priča/piše? I da ne bude zabune, pišem o automobilu koji se počeo proizvoditi 1991 godine.

Zapravo motor i pogon su fantastični, a ostak autmobila solidan. Takvo vozilo mora imati nešto tvrđi ovjes, pa na gradskim rupama zna biti neudoban. Legendarni quattro u kombinaciji sa dva samokočna torsen diferencijala dozvoljavaju vam i pokoju off-road ludost, vodeći o računa o maloj udaljenosti automobila od tla i namjeni guma za jurnjavu po asvaltu, a ne blatu. Za takve avanture dobro bi došao kraći prvi stupanj prijenosa. Nizak auto uz velik međuosovinski razmak rezultira opasnosću od struganja podnicom. Pedala spojke i ručica mjenjača traže "mušku" nogu i ruku. Kratka svijetla takvog automobila (u sedmoj godini starosti -mlađeg nisam vozio) na mokroj cesti ne zadovoljavaju. S6+ modeli bili su serijski opremljeni xenon svijetlima, tako da oni nemaju taj nedostatak. Pretinac ispred suvozača malen i nespretan (danak ugradnji suvozačevog air-baga). Pogrešno postavljeni prekidači za dizanje/spuštanje stakala, često vozačev lakat lijeve ruke slučajno otvara zadnji desni prozor. Kod vozila koja imaju elektrificirana samo prednja stakla nedostak nije toliko izražen. Neugledna tkanina na dobrim, grijanim sportskim sjedalima. Serijski trokraki kožni volan savršen. Stvari koje vam padnu sa suvozačkog sjedala (mobitel, naočale, upaljač....) prečesto se znaju "dobro sakriti" ispod sjedala. Jedni način da ih izvadite jest dizanje sjedala, pipanje i sagibanje. Kroz određeni vremenski period ta pojava iritira. Krovni otvor do kraja otvoren izaziva previše buke od vrtloženja zraka, limuzinske inačice ovog automobila nemaju taj problem. Serijsko daljnsko centralno zaključavanje (infra crveno -kao daljniski od TV-a!) je prekratkog dometa (3-5m) i mušićavo. Nepraktičan je i smještaj kvake poklopca prtljažnika.
Držanje pravca pri velikim brzinama odlično, kočnice dorasle zadatku. Dugačak motor u prevjesu (R5) uz dosta kilograma nisu idealni za jurcanje po kratkim/oštrim zavojima. Lošiji uvjeti na cesti (kiša/snijeg) trenuci su kada ovakav automobil briljira. No istovremeno morate ostati hladne glave jer automobil bolje ubrzava i prolazi kroz zavoje u odnosu na vozila s pogonom na jednu osovinu, ali jednako (slabo) koči!

Dobro je pitanje (koje si često postavljam) koja je svrha korištenja ovog vozila? Frktavi zvuk petocilindraša uz fijuk turbine određena su vrsta ovisnosti, svojevrsni povratak u tenagersko doba (80-te)!

Troškovi

Imam "tvrdu" desnu nogu i vozim se na puno kratkih relacija. Još nisam imao/vozio auto koji mi je trošio manje od 10 litara, čak kada mu i oznaka završava na 1.9 TDI. Naravno ovaj Audi troši "muški", grad 15-20 litara (normalne vožnje). Ako često koristite pun potencijal...... teško je reći 30+... U nježnu vožnju po otvorenoj cesti može koja kap ispod 9 l. Autoput po propisima 12 l.

Plin (LPG) rješava probleme potrošnje. Pri odabiru plinskog uređaja problem stvara relativno visoka specifična snaga po cilindru i taj motor mogu kvalitetno plinom napojiti samo bolji (skuplji) plinski uređaji poput BRC-a, Landi Renza i Prins-a.

Rezervni dijelovi skupi, ponuda zamjenskih oskudna, a ono malo što se nađe, uglavnom očajne kvalitete. Međutim tko ima deset prstiju i spreman ih je zaprljati može izvesti i čuda za malo love. Zapravo morate biti pomalo nastrani ako želite imati ovo vozilo kada pređe desetu godinu starosti.
Kvarovi pogonske grupe rijetki su, ali radi činjenice kako je motor 2.2 20v turbo (AAN) priličito rjedak cijene njegovih specifičnih dijelova astronomske. Uzmimo za primjer indukcijski svitak (bobinu), njegova cijena je 1400 kn (na motoru ih je 5), "lulica" za tu bobinu košta 270 kn. Predpojačalo za bobinu (tzv. "POS") košta cca 1000 kn (motor koristi 2 POS-a). Znači ako vam probleme počinje stvarati visoki napon (što nakon 10-te godine starosti uz korištenje LPG-a nije veliko čudo), a želite staviti sve nove komponente trebate cca 10000 kn!
No kao što sam prethodno spomenuo, vješte ruke "znaju" uz 2-3 sata posla ugraditi bobine sa motora 1.8T (koje u sebi imaju integrirane POS-ve), samo treba izraditi novi dio električne instalacije na samom motoru. Jedna bobina 1.8T motora košta 330 kn, što znači da dva-tri sata posla mogu uštedjeti cca 1000 eura.

Prednje disk pločice (8kom) koštaju cca 2300 kn, a solidne zamjenske oko 800 kn, tako da se "pravim gluh" kada malo cvile pri laganom kočenju za vrijeme toplih dana.

Takvih primjera je na pretek.

Kada odlučite prodati takav automobil, kupce treba tražiti svijećom. Biti vlasnikom ovakvog automobila ima još jedan nedostatak: starost i kilometraža "govore" da je vrijeme za nabavku drugog (čitaj novijeg) vozila. U karakteristikama opisanog vozila našao sam se u cijelosti, kada kupujete drugo vozilo ne želite učiniti korak unatrag..... i tako se knjiga želja svede na jedno slovo: Audi C5 RS6 avant. Dati cca 25 tisuća eura za automobil star 10-tak godina (8 cilindara, dvije turbine, 4 katalizatora, 4 lambda sonde, automatik..... sve rasadnici skupih kvarova) ne čini se osobito mudrim (pogotovo ako ih nemate), a održavanje tog vozila izuzetno je skupo, tim više što te modelske godine Audija nisu briljirale kvalitetom i dugotrajnosti. Mercedes i BMW imaju "kilavo" rješen prednji pogon (4matic i X-drive), uz to nema turbo benzinaca. Ostaje još neki Subaru...... ali neka se ne uvrijede fanovi te marke, u odnosu na Audija, Subaru je po interijeru "kontejner". Rezime: opisani automobili "biti će dobar" još neko vrijeme.....

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Auto se odlično drži obzirom na dob, pređene kilometre i način korištenja....... "korištenje" se najviše vidi kada nisam pažljivo parkirao. Tipični kvarovi za Audi C4: kombinacija quattro i ručni mjenjač je naporna za spojku, ako se malo "zaigrate" lamela "plane". Šarke (pante) vozačevih vrata se rasklimaju nakon 200-250 tkm, krajnici koji reguliraju nagibe zadnjih kotača popuste na sličnoj kilometraži. Ostali djelovi ovjesa neproblematični. Ispušni sustav traje kao i auto. Gumena lajsna koja ide po vanjskom donjem rubu vrata nakon desetak godina raspada se. Plastični poklopac u kojem su kupe lampa i prekidač za krovni otvor (na krovnoj oblozi) zna ispadati. Škripe i cvrčaka (ipak se radi cca 15 godina starosti i solidnoj kilometraži po HR-kaldrmi) nema previše.

Motor, pa čak i motori koji su "čipani" bez problema dosežu 300 tkm. Trenutna potrošnja ulja (polusintetika) je 2-3 dcl na 1000 km.


Manji kvarovi: bobine, lulice, akumulator tlaka kočnica (tzv. bikovo jaje), pumpica za pranje vjetrobranskog stakla


Veći kvarovi: spojka može brzo stradati od posljedica agresivne vožnje


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

LPG, parking senzori, xenon svijetla. Radi korištenja automobila u svakodnevici odustao sam od chip-tunninga, ne radi motora već radi granice koju postavlja plinski uređaj.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Audi RS6 avant 2003...

Zaključak

Pozitivno: trakcija na klizavoj cesti, performanse i trajnost motora

Negativno: skupi rezervni dijelovi

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: