Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Pranje automobila PDF Ispis Email
(42 votes, average 3.79 out of 5)
sexy car washČist, sjajan i uredan auto, san su svakog ljubitelja automobila. Sjetite se kako atraktivno izgledaju modeli izloženi u auto salonima. Naši  savjeti će vam pomoći da vaš ljubimac nakon svakog pranja izgleda kao da je upravo izašao iz auto salona! Najbolji način za održavanje takvog atraktivnog izgleda je ručno pranje.
Izbjegavajte pranje automobila u automatskim praonicama, jer neredovito mijenjanje četki i upotreba najjeftinijih sredstava za čišćenje štetno djeluju na trajnost i izgled laka vašeg ljubimca. Dakle, pripremite se za ručno pranje.


Gdje prati auto


Prije nego počnete prati auto, obratite pozornost na mjesto gdje ga namjeravate prati. Naime, nikako ne preporučamo prati auto na mjestu direktno izloženom jakim sunčevim zrakama, zbog brzog sušenja pjene, i negativnih utjecaja na lak. Ako mjesto gdje ćete prati auto nije zaklonjeno od sunca, tada ga bar perite u ranim jutarnjim satima, ili predvečer, dok sunce nije jako. Također, ne preporučamo pranje automobila ispod drveća, jer ne želite lišće i vosak na vašem automobilu.

Čime prati auto

 

Auto perite isključivo sa šamponima namijenjenim za pranje automobila.  Nikako nemojte koristiti sredstva za pranje suđa, jer njihova agresivna svojstva mogu negativno utjecati na lak vašeg automobila. Koristite dvije kante. U prvu kantu pomiješajte šampon s vodom, te ćete s dobivenom pjenom i spužvom prati automobil. U drugu kantu nalijte samo običnu vodu, pa ćete u toj kanti tijekom pranja ispirati spužvu. Preporučamo korištenje uređaja za stlačivanje vode (mini-wash). Ako ga nemate pri ruci, i obično crijevo za zalijevnje će poslužiti svrsi.  Najprije cijelu površinu auto isperite mlazom vode. Ako koristite mini-wash, grublja prljavština će se već sada isprati s auta. Ako na prednjem kraju automobila imate puno mušica, ne bi bilo loše prije prvog ispiranja nanijeti sredstvo za uklanjanje mušica, te ga pustiti neko vrijeme da djeluje. Nakon njega će se mušice puno lakše ukloniti. No, opez, sredstvo ne smijete predugo ostaviti da se suši, jer može negatvivno djelovati na lak.

Kako prati auto


Koristite dvije spužve – jednu za pranje karoserije, a drugu za pranje prljavijih dijelova – guma, felgi, blatobrana. Pri pranju automobila spužvom i pjenom, poštujte dva pravila:  Prvo, auto uvijek perite od vrha prema dolje. Dakle, prvo krov, stakla, pa bočne stranice. Drugo, nemojte pjenom prati cijeli auto u komadu. Površinu karoserije podijelite bar na dva, ako ne i na četiri dijela. Dakle, najprije operite spužvom i pjenom jedan dio, zatim nanešenu pjenu isperite vodom, a tek potom pređite na iduću površinu. To činite kako vam se nanešena pjena ne bi osušila na limu i ostavila tragove.  Nakon pranja karoserije, nemojte zaboraviti oprati gume, felge i blatobrane, i to drugom spužvom. Zatim, otvorite vrata, te spužvom operite i pragove. Nakon pranja, nemojte ostaviti auto da se sam osuši, već pobrišite vodu jelenjom kožom. Nemojte zaboraviti ponovno otvoriti vrata i osušiti i pragove.

Ne zaboravite detalje


Želite da vam gume izgledaju čisto, očuvano, i da imaju crni sjaj? Imate dvije mogućnosti. Prva je da kupite sredstvo za gume koje možete naći na većini benzinskih postaja, te ga nanesite kistom ili našpricajte po gumama. Druga, i bolja opcija je da kupite glicerin, koji možete naći u svakoj ljekarni. Ako želite, možete ga razrijediti s vodom,  te ga kistom nanesite na gumu.  Naše iskustvo je pokazalo da je opcija s glicerinom kvalitetnija i dugotrajnija od svih sredstava za gume koje možete kupiti.

Nemojte zaboraviti očistiti unutrašnjost. Neki to vole učiniti na kraju, a neki na početku. Uglavnom, izbacite svo smeće koje imate u auto, ispraznite pepeljaru. Usisavačem usišite sve mrvice. Obrišite plastiku pamučnom krpom da uklonite prašinu. Potom, na čisti dio krpe nanesite sredstvo za plastiku, ili  krpu samo navlažite te njome očistite armaturu. Stakla možete oprati pomoću obične pjene za pranje staklenih površina i novina.


sexy car wash

 

Dodatni savjeti:

 • perite auto što redovitije, tvrdokorne mrlje se teže skidaju, osobito na felgama
 • ako uočite ptičji izmet na autu, operite ga što prije, jer izrazito loše djeluje na lak
 • nemojte prati auto vrućom vodom
 • nakon zimske vožnje, cestama posipanim solju, dobro je obaviti i pranje podvozja automobila
 • insekte i mušice na prednjoj maski i vjetrobanu lako možete ukloniti upotrebljavajući posebno sredstvo za uklanjanje mušica. Samo, OPREZ! Nakon što nanesete sredstvo, ono ne smije dugo stajati na laku jer je izrazito agresivno

Potreban "alat":
 • 2 spužve
 • Auto-šampon
 • 2 kante
 • Jelenja kožica
 • Glicerin ili sredstvo za gume
 • Sprej za unutrašnjost
 • Pamučna krpa
 • Stare novine
 • Sredstvo za pranje stakala
 

Korisni INFO linkovi

 • Kazne za prometne prekršaje u RH - POPIS
 

Izdvojeno

#000000

Vožnja u zimskim uvjetima

Pripremite auto za zimu

#000000

Izdvojena recenzija korisnika

Lancia Delta Integrale

#000000
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/236800Ivana_06.jpg
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/280871Pripremite_automobil_za_zim.jpg
http://www.testvoznja.net/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/94267248.JPG
thumbnailthumbnailthumbnail

RECENZIJE KORISNIKA

FIAT BRAVO 1.9 TEST

News image

Fiat Bravo 1.9 16v   Osnovni podaci

Petak, 16 Srpanj 2010

Više...

HONDA FR-V TEST - DRUGAČIJI JEDNOVOLUMEN

News image

Honda FRV 1.8 vtec   Osnovni podaci

Petak, 13 Studeni 2009

Više...

Fiat Brava TEST

News image

Fiat Brava 1.6 16V   Osnovni podaci

Petak, 11 Veljača 2011

Više...

IZDVOJENI VIDEO

testvoznja.net
Približna cijena
• 2.313,89 € •