Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(11 votes, average 3.27 out of 5)
Autor Dinko   
{multithumb}

Ford Fiesta 1,6

Osnovni podaci
Godište: 2006.
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 66kW (90KS)
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: Trend
Dimenzija felgi: 195/50 15 + 175/65 14 (Zima)
Koliko dugo je vožen: 3 god
Broj prijeđenih km: 64000 km
mt_gallery:Ford Fiesta 1.6 TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Pri kupovini novog automobila izostala je svakom potrebna objektivnost jer je obitelj koristila već dva Forda s kojima su bili prilično zadovoljni. Samo je bilo potrebno odabrati model. Kako godišnje prevaljujem 20-ak tisuća km, odlučio sam se na diesel, dok nam je cijenom i veličinom u tom trenutku optimalna bila upravo Fiesta. Lokalni prodavač nije pokazao naročitu zainteresiranost za prodaju navedenog vozila te nas je "natjerao" na odlazak drugome, gdje smo (uz vrhunsku uslugu) i obavili kupnju.

Korištenje, praktičnost

Kao što je uobičajeno kod Fordova novije generacije, osjećaj u vožnji je odličan. Upravljač je sportski izravan te u kombinaciji sa izvrsnim gumama (Continental Premium Contact2), koje su došle serijski (u opremi Trend), osigurava vrhunsku stabilnost kako u vožnji zavojima tako i pri višim brzinama na autocesti.
Stanje se znatno mijenja dolaskom na oštećene ceste kojih su naši gradovi prepuni. Tada danak tvrdog ovjesa i niskoprofilnih guma plaćaju svi u vozilu. Ovo se posebno odnosi na poprečne neravnine, kao što su tramvajske tračnice, koje doslovno protresu cijelo vozilo. Još nisam našao pravu formulu: treba li preko njih voziti polako ili što brže - uvijek je bolno.
Kombinacija upravljač - mjenjač i karakteristike motora su dobro usklađeni. Mjenjač je kratkog hoda te vrlo precizan pri izmjenama - jedina bi mu se zamjerka mogla uputiti na broj stupnjeva prijenosa. Naime, kako ih ima (samo) pet, potencijal motora nije optimalno iskorišten jer su prijenosni odnosi trunku predugi te je vozač primoran više stiskati papučicu gasa da bi izbjegao (malu ali primjetnu) turbo rupu koja se javlja ispod 2000 okr/min.
Ostale karakteristike motora kao što su elastičnost i najveća snaga su odlični te bez puno muke možete biti među bržima na cesti. Zbog velikog okretnog momenta (204 NM već pri 1750 okr/min) pretjecanja se obavljaju lako i brzo bez obzira u kojem stupnju prijenosa i pri kojoj god brzini.
Prtljažnik je dostatnog obujma i pravilnog oblika te mu praktičnost povećavaju nizak utovarni rub i dijeljiv naslon stražnjeg sjedala. Jedini nedostatak je što je djeljiv samo naslon ali ne i sjedeća površina, čime pod u prtljažniku nakon obaranja nije ravan.
Broj pretinaca u unutrašnjosti bi mogao biti i veći ali je to djelomično kompenzirano naknadnom ugradnjom naslona za ruku u kojem se nalazi oveći spremnik.

Troškovi

Potrošnja vozila se kreće od 5,2 do 5,5 l/100km, te, što je najzanimljivije, ne ovisi puno o načinu vožnje i karakteristikama puta. Naime sličnu sam potrošnju zabilježio na autocesti i u svakodnavnom korištenju (30% gradske vožnje + 70% otvorene ceste svaki dan).
Najveću potrošnju sam zabilježio ljeti, što smatram da je zbog klima uređaja koji je ljeti konstantno uključen.
Troškovi servisa nisu mali. Redoviti servis (svakih 20000 km ili jednom godišnje) košta oko 1200 ÷ 1400 KN. Što ovisi mijenja li se filter nafte ili ne.
Serviseri su prilično stručni te mi dopuštaju praćenje (ponekad i dosađivanje) prilikom rada.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

U unutrašnjosti još nisu primjetni tragovi svakodnevnog korištenja. Svi su materijali prilično kvalitetni ako se uzme u obzir klasa kojoj Fiesta pripada. Kožom presvučen upravljač je izgubio onaj tvornički mat izgled ali nema nikakvih tragova oštećenja te danas pruža još bolji osjećaj pri dodiru nego kad je bio novi.
Vanjski tragovi korištenje su jedino vidljivi na laku paklopca motora što je izravna posljedica korištenja vozila u zimskim uvjetima na prometnicama "zatrpanim" sipinom koja sadrži previše kamenja.


Manji kvarovi: Od manjih kvarova naveo bih samo jedan. Naime na 59000 km je "procurila" brtva kućišta termostata. U načelu kvar nije vrijedan spomena jer curenje nije bilo veliko a sama brtva košta 27 KN ali naravno da je servis nije odmah imao, a uz to je i morao promjeniti rashladnu tekućinu taj kvar me "koštao" 300 tinjak KN i 2 dana bez auta.


Veći kvarovi: Većih kvarova na sreću nije bilo.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Zaključak

Pozitivno: Vrhunski motor, upravljač i mjenjač, potrošnja

Negativno: Neudobnost, buka pri višim brzinama

UKUPNA OCJENA 8/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: