Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(33 votes, average 3.52 out of 5)
Autor Borna   
{multithumb}

Alfa Romeo 164 2.0 TS 8v

Osnovni podaci
Godište: 1993
Tip motora: Benzinski
Snaga motora: 150 KS
Mjenjač: Ručni
Paket opreme: QV-full oprema
Dimenzija felgi: 225/45/17
Koliko dugo je vožen: 1 i pol godina
Broj prijeđenih km: cca. 300 000 km
mt_gallery:Alfa Romeo 164 2.0 Twin Spark TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Auto sam kupio rabljeni, nije iz uvoza. Pri kupovini auto je već bio star 15 godina, sa cca. 300k km (moja procjena, na satu je pisalo 200k). Ja sam mu 4 vlasnik, prvi je bila firma.
Razlog odabira tog automobila je bio prvenstveno motor, zatim veličina, udobnost i oprema. U to vrijeme nisam imao neki konkretan plan koji bi automobil kupio, nego sam naišao na ovaj, svidio mi se i bez previše razmišljanja sam ga kupio.

Korištenje, praktičnost

Osjećaj u vožnji?......auto je namjenjen za putovanja, znači ovjes je mekan i udoban, sicevi su veliki, udobni, grijani, električno podešavani u svim smjerovima, ima mjesta za noge, 5 putnika sa njim može bez problema otići na more. Prtljažnik je velik, ali malo nepraktičan jer se zbog širine muldi se sužava pa to može biti nepraktično ako se moraju staviti širi tereti. Pretinaca nema baš previše, nešto malo oko središnjeg grebena i veliki u svim vratima. Vožnja po gradu?....pa zadovoljava, auto je dugačak pa su prestrojavanja malo teža, ali ima dosta snage pa to funkcionira, ALI PARKIRANJE sa njim je UŽAS!!!!! U garažama skoro nemoguća misija, kad je gužva na parkirno mjesto se nemože ući iz prve nego se mora popravljati ako je jako usko nekad čak i 5-10 puta!! Na parkiralištima je malo lakša situacija ali ne previše. Preglednost odozada nije baš sjajna jer ima visok i dugačak gepek, a dugačak je i širok i od naprijed tako da i naprijed preglednost nije baš sjajna. Na autoputu i otvorenoj cesti dolazi na svoje područje i tada se najbolje ponaša i vozi.

Troškovi

Potrošnja?....nije mu bila dobro podešena smjesa i vukao je falši zrak na usisu pa je zbog toga bila 16-20 litara!!! Izmjena 4 crijeva za zrak i pol sata igranja sa podešavanjem smjese i potrošnja je pala na 10-12 po gradu i 8 na otvorenoj cesti. Po mom mišljenju normalna potrošnja za 2.0 motor od 150ks, kad sam ju uzimao pomirio sam se sa tim. Servis?...... auuuu to je druga priča. Kao što sam napočetku pisao uzeo sam ju jako jeftino, stajala je godinu dana prije kupnje i od prošlog vlasnika nije bila uopšte održavana, pa je sve spalo na mene. Crijeva od vode su manje više sva otišla, par lajtunga od kočionog ulja je istrunulo, 2 blatobrana su procvjetala, stražnji amortizeri su pustili ulje, km sat nije pokazivao točno, desni el. podizač stakla nije radio, desna kvaka je bila puknuta, ma milion stvari.... Sad dijelovi.... kvake, i te druge sitnice se najlakše nađu po otpadima i oglasnicima i nisu skupe, a mehanika je neka druga priča. Općeniti dijelovi kao amortizeri ili set kvačila se nađe bez problema i nije skuplje nego od drugih proizvođača te klase auta, ALI neke druge stvari kao npr. crijeva vode ili zraka se nemogu naći ni pod razno!! Jedino ostaje skinuti ih i dati da se naprave po mjeri. Ima dosta takvih sitnica tako da nije baš najsretniji odabir što se tiče dijelova, ali to je danak koji se mora platiti kad vozite rijedak auto. Ja sam ih u Zagrebu vidio samo 10-ak komada. Kvarovi?....pošto je loše održavan dijelovi odlaze jedan za drugim što isto mislim da je normalno nakon toliko godina vožnje i kilometara, ali da je nešto specijalno pokvarljiv - nije. Dapače ako se redovno održava i pazi kako se vozi uopšte se ne kvari. Tu prvenstveno mislim na grijanje motora. Motor je dosta osjetljiv ako ga gazite na hladno, ali kad dođe na radnu temp. onda nema problema, prva i gaaas! Ulja troši oko 2 dcl na 1000 km što mislim da je zanemarivo. Ulje mjenjam na oko 8000 km. Serviser je druga priča. Dosta je teško nači dobrog majstora koji će se uopšte primiti posla na alfi, pogotovo staroj, jer je dostupnost mehanici nikakva i da se zamjeni neka sitnica kao npr. termostat treba raskopati pola haube, i šarafi su zapekli od starosti pa ih ti onda odvrni ako možeš i pomogučnosti bez da puknu, što se znalo par puta desiti, a onda su cirkusi sa čupanjem puknutih i zapeknutih šarafa.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Tragovi korištenja se najviše vide izvana jer se boja već počela lagano ljuštiti, zadnja desna vrata su bila lupita (poklon od prošlog vlasnika), prednji branik ne stoji pravilno, i iznutra, kao npr. pedala kvačila - alfin znak se skroz izlizao od korištenja, volan se isto izlizao. U autu ništa ne škripi tokom vožnje, jedino znaju preskakati homokinetički zglobovi, ali onu su na tom modelu slaba točka i na dosta njih su otišli. Ja sam svoje nedavno zamjenio. Najnoviji trošak mi je izmjena kvačila jer sam lamelu doslovno ubio šarf vožnjom. Cijena nije ništa veća nego kod neke druge marke auta, cca. 1000 kn sa ugradnjom- cijeli set.


Manji kvarovi: manjih kvarova je bilo milion kao npr. otišao termostat i bio je non-stop otvoren pa se motor nije mogao zgrijati na radnu temp., pukla kvaka na suvozačevim vratima, brzinomjer nije točno pokazivao brzinu, manometar ne pokazuje točno pritisak ulja u motoru, probušena guma, termoprekidač, napuknuta kočiona crijeva od starosti, truli lajtunzi od kočnica, manje greške na elektronici...... nemogu se ni sjetiti svih, ali uglavnom sitnice koje su lako otklonjive
Najnoviji kvar da mi se svaki dan zalede mehanizmi za otvaranje vrata, pa kad ih otvorim ne mogu ih više zatvoriti dok se ne odlede ili ne dobe infuziju WD-40


Veći kvarovi: Jednom mi je ušao zrak u hidraulični sustav kvačila i propala mi je pedala pa me čovjek morao šlepati doma, problem riješen za 5 min. odzračivanjem i dodavanjem kočionog ulja. Puklo glavno crijevo kroz koje ide voda iz kilera u pumpu i voda fino zalila uzavrele ispušne grane, para pod haubom - ma pravi šou, problem riješen dodavanjem ispuštene vode i omotano crijevo izolir trakom i lagano do doma gdje se metnulo novo crijevo. I otišao mi je gornji cilindar kvačila, počeo je propadati i on je zamjenjen novim, nije bio preskup. Na autu je napravljena limarija (gepek kompletno uređen, 2 blatobrana pokitana i polakirana i zaštita podvozja bitumenom). I to je manje-više to. Sa motorom nije bilo dosad nijednog problema, samo izmjena ulja, filtera i nove svječice. Zupčasti remen nema nego se bregaste osovine pokreću lancem tako da je taj servis izbjegnut, potrošena lamela.


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Tuning i prerade

Od tuninga sam stavio odozada protočni lonac od inoxa, original Zenderov spojler na vrata gepeka koji je bio skinut sa jedne druge 164, farove sa lećama i unutra xenon 6000K, Zender 17" felge sa 225/45/17 gumama i branici i bočne oplate vrata sa kromiranim rubom od Super modela 164 , a u budućnosti će doći i crne folije na stakla i spuštanje auta.
I to je to od uređivanja, seljo - tuning me uopšte ne zanima.

Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Alfa romeo 166 3.0 v6 24v ili 159 2.4 JTDm

Zaključak

Pozitivno: udobnost, motor, kvaliteta izrade, oprema, doza zadovoljstva što vozim jako rijedak auto

Negativno: teža nabava nekih djelova,loša preglednost odozada,teže parkiranje,stalno smrzavanje vrata i brava

UKUPNA OCJENA 7/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: