Najbolje iz galerije...

Anketa

Koliko je snažan Vaš automobil?
 Baner

Kako napisati recenziju?

Postanite TEST vozač u tri koraka! 1) REGISTRIRAJ SE 2) NAPIŠI RECENZIJU 3) Priloži fotke, SPREMI recenziju,  klikni na OBJAVI.

Ako recenziju pišete duže vrijeme, povremeno ju spremite. Molimo ne koristiti tuđe fotke s interneta. 

PRETRAŽIVANJE RECENZIJA

Odaberite kriterije za pretragu

   

483 rezultata pretrage

Ispis Email
(9 votes, average 3.33 out of 5)
Autor Scotty   
{multithumb}

VW Polo SDI

Osnovni podaci
Godište: 2003.
Tip motora: Diesel
Snaga motora: 47 kW
Mjenjač: Ručni
Koliko dugo je vožen: 2,5 godine
Broj prijeđenih km: 161000
mt_gallery:VW Polo 1.9 SDI TEST
                                  Kliknite na sliku za galeriju
Iskustvo pri kupnji

Auto je kupljen polovan u AS Kramar u Ljubuškom sa 90.000km. Razlog kupovine je bio uglavnom ekonomski jer smo željeli smanjiti troškove goriva i održavanja koji su bili veliki na prethodnom vozilu (Opel Astra 1.4). Najviše me privukla kompaktnost automobila, te jednostavnost i izdržljivost SDI motora i njihova mala potrošnja. Prilikom kupovine prodavač je bio maksimalno profesionalan, a usluga je bila na visokom nivou. Nakon prodaje Astre samo sam imao na umu kupovinu Pola sa ovim motorom jer sam se bojao TDI motora zbog slabog diesel goriva u BiH i mogućih komplikacija sa turbinom.

Korištenje, praktičnost

Vožnja Pola nije najugodnije iskustvo, pogotovo na velike razdaljine. Kraće relacije od 100tinjak kilometara prelaze se relativno ugodno i bez umora. Međutim, krenete li na duže putovanje kao na primjer u Njemačku, i morate preći 1300km, onda se itekako osjeti neudobnost sjedala i poznata VW krutost ovjesa. Motor od 64KS razvija dovoljno snage i obrtnog momenta do 3000 o/min da ovo vozilo učini solidnom konkurencijom ostalim malim autima na cesti za što treba pomalo i hrabrosti jer se na ubrzanje vozila u pojedinim momentima ne može osloniti. Preglednost u vozilu je relativno dobra. Jedina mana je široki stub koji pomalo ometa vidokrug i potrebno je da se ponekad nagnete i vidite cjelokupnu situaciju na cesti. Ovo se uglavnom događa u oštrijim zavojima kad stub spriječava da se vidi cesta u potpunosti. Iako mali, u gepek sa oborenim sjedištima može stati jako puno stvari, ali samo ukoliko je osoba koja pakira vješta u planiranju i slaganju prtljaga. Uz omoć krovnog nosača i kofera, tovarni prostor ne predstavlja veći problem. Vožnja u gradu je zanimljiva i primjeti se da je Polo gradski mališan kojeg možete voziti uskim ulicama i bez problema se ubacivati u kolone i mijenjati kolovozne trake. Na otvorenoj cesti je solidan i ide u korak sa ostalim automobilima, pa čak i dominira ukoliko su vozači velikih i snažnih auta nevješti na cesti. Vožnja autoputem mi uvijek da do znanja zašto sam se odlučio na ovaj auto! Želio sam manje i štedljivije vozilo, a na autoputu takva odluka nije baš idealna. Uz neku normalnu brzinu od 130 km/h SDI motor se čini dobar, ali... Bučan motor i manjak snage svrstava me uglavnom u desnu krajnju traku uz kombije i ostale štedljive automobile :-(

Troškovi

Potrošnja pola SDI je odlična. Na otvorenoj cesti sam izmjerio nevjerovatnih 4.5 l/100km pri nekoj prosječnoj brzini od 80 km/h. Sa punim rezervoarom je došao od Doboja do Heilbrona u Njemačkoj, što je skoro 1000km. Nevjerovatno!!! U gradu je to otprilike 6 litara na 100km. Troškovi servisiranja su relativno niski. Redovni servis svakih 10.000km (ulje - Mobil 10W40 i filter ulja) košta oko 90KM. Cijene ostalog potrošnog materijala su: zračni filter 25KM, filter ventilacije 15KM, filter goriva 15KM. Promjenio sam i set kvačila (korpa, ležaj, lamela - LUK) za oko 300KM. Veliki servis urađen na 100.000km (zupčasti remen, španeri, mikro remen, vodena pumpa) je bio oko 500KM. Rezervnih dijelova ima uvijek jer Škoda i Seat koriste platformu Pola za svoje modele Fabia i Ibiza.

Kvaliteta, izrada i pouzdanost

Kvalite izrade Pola je osrednji. Plastična instrument tabla i dijelovi prekriveni nekom vrstom gume da bi se dobio elegantniji osjećaj ne odaju neki pretjeran osjećaj kvalitete. Dio gdje se nalazi CD player škripi pri prelasku neravnina i makadama. Na volanu je već vidljivo da se izlizao, što se isto vidi i na prekidaču za žmigavce. Kožicu mjenjača sam promjenio pri 100.000km jer je se umjetna koža na pregibima već bila odgulila. Nakon 61000 pređenih kilometara, ponovo se počinju ukazivati oštećenja na kožici mjenjača. Amortizeri koji drže vrata gepeka su oslabili.


Manji kvarovi: Na 110000km odvrnuo se šaraf ispod ručice mjenjača koji veže sajlu i nije mogao ubaciti u 1. brzinu. Kvar otklonjen za 10 minuta bez ikakvog troška. Zamjenjene velike gumice na obe lafete (36KM + 25KM majstor)


Veći kvarovi: Istrošeno kvačilo!


Pouzdanost motora/mjenjača:
Pouzdanost elektronike:
Kočnice, ovjes, upravljački sustav:
Kvaliteta izrade:
Zadovoljstvo
Biste li ponovno, kupili isti auto?
Da li bi ponovno kupili auto iste marke?
Je li  auto ispunio vaša očekivanja?
Biste li ga preporučili prijatelju?
Koji  bi idući auto željeli kupiti?

Toyota Corolla Verso

Zaključak

Pozitivno: Pouzdan, jeftin za održavanje, mala potrošnja

Negativno: Krut, neudoban, slab kvalitet unutrašnjosti

UKUPNA OCJENA 6/10
Udobnost:
Performanse:
Držanje ceste:
Vanjski dizajn:
Unutarnji dizajn:
Opremljenost:
Omjer uloženog i dobivenog:
Pouzdanost: